Ulice Londona je po nemirih zasedlo na tisoče policistov. Foto: EPA
Ulice Londona je po nemirih zasedlo na tisoče policistov. Foto: EPA

Zadnje tri noči so minile brez hujših incidentov, na ulicah britanske prestolnice pa tudi konec tedna ostaja okoli 16.000 policistov. V Londonu prijeti izgredniki so obtoženi nasilja, kaljenja javnega reda in miru ter ropanja. Po mnenju londonskega župana Borisa Johnsona bi morale krivce doleteti resne kazni, s čimer se strinjajo tudi prebivalci.

V štirih nočeh izgredov, ki so pretresali London in druga britanska mesta, so bile izropane številne trgovine, požganih je bilo več poslopij, skupno pa je bilo ubitih pet ljudi. Po vsej državi so prijeli več kot 1.700 ljudi in sodišča že od srede noč in dan obravnavajo na stotine primerov obtoženih storilcev.

Sprva je bila policija povsem nemočna pred izgredniki, nato pa je v četrtek vlada na londonske ulice poslala 16.000 policistov, kar je trikrat več kot običajno. Nasilje je izbruhnilo prejšnjo soboto zvečer v londonski četrti Tottenham, ko se je najprej miren protest sprevrgel v izgrede zaradi smrti 29-letnega taksista Marka Duggana, ki je padel pod streli policistov.

Pomembno sodelovanje skupnosti
Nekdanji načelnik policije v New Yorku Bill Bratton, novi svetovalec britanskega premierja Davida Camerona za boj proti kriminalu, je prepričan, da aretacije ne bodo rešile težave uličnega nasilja, saj se mora z njo spoprijeti družba kot celota, poroča BBC. Aretacije so namreč koristne za najhujše nasilneže, vendar ne rešujejo preostalih težav.

Bratton, ki je zaslovel z odločnimi ukrepi za znižanje kriminala po nemirih v Los Angelesu in si prislužil naziv "superpolicist" leta 1992, priznava, da je to težka naloga, a jo je mogoče izpolniti. Po njegovih besedah je za upad nasilja uličnih tolp v Los Angelesu zaslužna dobra koordinacija ostrih in odločnih ukrepov policije v sodelovanju s skupnostmi ob pomoči ustvarjalnih in inovativnih programov.

A predsednik združenja londonskih policistov John Tully je prepričan, da nasvet Američana ne bo pomagal pri obvladovanju uličnega nasilja kljub njegovim uspehom v ZDA, saj je delo policije v Veliki Britaniji drugačno, razlikuje pa se tudi kultura tolp.