Italijanskega velikana so v preteklosti že pretresali korupcijski škandali. Foto: EPA
Italijanskega velikana so v preteklosti že pretresali korupcijski škandali. Foto: EPA

Finmeccanica je leta 2010 plačala 51 milijonov evrov švicarskim posrednikom za zagotovitev posla prodaje 12 helikopterjev Indiji, a italijanski tožilci menijo, da je šlo dejansko za podkupnino in del tega denarja naj bi končal v rokah italijanskih politikov.

Orsi je bil v času izvedbe spornega posla prvi mož proizvajalca helikopterjev Agusta Westland. V središču preiskave je od aprila lani, vse obtožbe pa zanika. Orsijev naslednik pri Agusti Bruno Spagnolini je v hišnem priporu.

Italijanske sodne oblasti so zaprosile Švico tudi za izročitev dveh posrednikov, ki sta sodelovala v poslu.

V izjavi za javnost so pri Finmeccanici izrazili "solidarnost" z Orsijem in Spagnolijem. Koncern je sodne oblasti pozval, naj kar najhitreje opravijo svoje delo in podjetju omogočijo nemoteno nadaljnje poslovanje.

Prvi mož Finmeccanice je Orsi postal decembra 2011, potem ko je njegov predsednik Pierfrancesco Guarguaglini odstopil zaradi obtožb, da je pod njegovim vodstvom koncern oblikoval posebne skrivne sklade, namenjene podkupovanju javnih uslužbencev.

Tožilci svoj primer v veliki meri naslanjajo na pričevanje Lorenza Borgognonija, nekdanjega pomočnika Guarguaglinija. Ta navaja, da je bil del podkupnin iz posla z Indijo namenjen politikom iz Severne lige, ki je tudi podprla Orsijevo imenovanje.

Italijanska policija je sicer že oktobra lani zaradi podkupovanja tujih vlad pri sklepanju orožarskih poslov aretirala nekdanjega direktorja prodaje v Finmeccanici Paola Pozzessera. Tudi takrat je šlo za še eno v vrsti razkritij o korupciji pri sklepanju orožarskih poslov med Finmeccanico in njenimi odvisnimi družbami ter tujimi vladami.