Med turnejo po Latinski Ameriki skuša ruski predsednik okrepiti odnose z regijo, potem ko so se odnosi Moskve z Zahodom izrazito poslabšali zaradi ukrajinske krize. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Med turnejo po Latinski Ameriki skuša ruski predsednik okrepiti odnose z regijo, potem ko so se odnosi Moskve z Zahodom izrazito poslabšali zaradi ukrajinske krize. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Po srečanju z Kirchnerjevo je Putin dejal, da imata državi zelo podoben pogled na mednarodne odnose. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

"Zagovarjamo načela multipolarnega sveta, to so enakost, nedeljivost in varnost," je dejal Vladimir Putin. Argentinska predsednica Cristina de Kirchnerje je pozvala k svetovnemu urejanju pretoka kapitala, "ki se je sprevrgel v finančno igralnico, v kateri se mnoge države utapljajo v gromozanskih dolgovih".

Argentina je namreč v sporu z ZDA zaradi odločitve ameriškega sodišča, da mora plačati več kot 1,3 milijarde dolarjev dolga hedge skladom, ki niso želeli privoliti v prestrukturiranje njenih dolgov. S tem je država vse bližje delnemu bankrotu.

Podpisali sporazum o energetiki
Med Putinovim obiskom v Argentini so ruski in argentinski predstavniki podpisali pet sporazumov, tudi sporazum o energetiki. Ruski minister za energetiko Aleksander Novak je sporočil, da bo rusko energetsko podjetje Rosato jeseni razpisalo natečaj za gradnjo dveh jedrskih elektrarn.

Konec dvojnihmeril
Ruski predsednik je med drugim Argentino podprl tudi glede vprašanja Falklandskih otokov, ki jih v Argentini imenujejo Malvini. "Rusija podpira potrebo po rešitvi za sporno Malvinsko otočje na neposrednih pogajanjih med Veliko Britanijo in Argentino," je dejal Putin. Tudi Kirchnerjeva se je odločno zavzela za večpolaren svet, "v katerem države ne bodo imele dvojnih meril".

Vladimir Putin je turnejo po Latinski Ameriki začel na Kubi, kjer je podpisal več pogodb o sodelovanju, tudi s področja energetike. Nenapovedano se je ustavil tudi v Nikaragvi, s katerim želi Rusija poglobiti gospodarske odnose. Po Argentini Putin pot nadaljuje v Brazilijo.
Čez štiri leta svetovno prvenstvo v Rusiji
Putin si bo drevi v Rio de Janeiru ogledal tekmo med Nemčijo in Argentino za zmago na svetovnem prvenstvu v nogometu ter od brazilske predsednice Dilme Roussef simbolno prevzel odgovornost za organizacijo naslednjega svetovnega prvenstva čez štiri leta v Rusiji.

Na tekmo prihaja tudi nemška kanclerka Angela Merkel, kljub napovedim pa zaradi zaostrenih razmer v državi ne bo ukrajinskega predsednika Petra Porošenka.