Sirski uporniki se borijo proti veliko bolje opremljeni in izurjeni Asadovi vojski. Foto: EPA
Sirski uporniki se borijo proti veliko bolje opremljeni in izurjeni Asadovi vojski. Foto: EPA
Barack Obama
Ameriški predsednik Barack Obama je dejal, da ZDA pozorno spremljajo razmere v Siriji. Foto: EPA
ZDA grozijo Siriji

''Ne sme se zgoditi, da bi kemično ali biološko orožje padlo v roke napačnih ljudi. Tako Al Asadovemu režimu kot drugim vpletenim smo jasno povedali, da je za nas rdeča črta sega do tja, ko se v državi uporabi kemično orožje,'' je dejal Barack Obama novinarjem na tiskovni konferenci v Beli hiši.

Pri tem je dodal, da ZDA razmere v Siriji spremljajo ''zelo pozorno'' in že imajo pripravljene načrte napada. Če bodo sirske oblasti uporabile kemično orožje, ''bodo posledice občutne''.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je po srečanju z visokim predstavnikom Kitajske Daj Binguomom opozoril Zahod, naj ne sprejema enostranskih potez. Poudaril je, da je za Rusijo in Kitajsko vsakršno kršenje pravil Združenih narodov nedopustno.

Lavrov se je nato srečal še z namestnikom sirskega premierja Kvadrijem Džamilom, ki je namignil, da bi lahko Al Asad odstopil v okviru izpogajanega dogovora o končanju nasilja v Siriji.

Džamil je zavrnil možnost, po kateri bi bil odstop Al Asada eden izmed pogojev za sama pogajanja, kar zahtevajo tako oborožena opozicija v Siriji kot tudi ZDA in več evropskih držav.

"Kar zadeva odstop - če bi bil ta pogoj za dialog, to pomeni, da dialoga nikoli ne bi bilo mogoče doseči. A med pogajanji je mogoče razpravljati o vseh vprašanjih. Pripravljeni smo se pogajati celo o tem vprašanju," je v Moskvi pojasnil Džamil.

Siriji grozi tudi Izrael
Direktor vojaških in varnostnih programov na washingtonskem Inštitutu za Bližnji vzhod Michael Eisenstadt je za CNN dejal, da "ima sirski režim verjetno največje in najbolj izpopolnjeno kemično orožje v arabskem svetu". Dodal je, da naj bi imeli v Siriji tudi raziskovalni center in razvojni program za biološko orožje.

Siriji z napadom ob morebitni uporabi kemičnega orožja ali kakršne koli grožnje Izraelu grozi tudi izraelski predsednik Šimon Peres. Kot še poroča CNN, Sirija ni članica Organizacije za preprečevanje kemičnega orožja (OPCW).

V Alepu ubili japonsko novinarko
Obama je morebitni napad na Sirijo napovedal v ponedeljek, ko so muslimani po vsem svetu praznovali drugi dan sicer tridnevnega bajrama, ki napoveduje konec svetega meseca ramazan. Kljub muslimanskemu svetemu mesecu so se v Siriji napadi nadaljevali tudi v ponedeljek. Ubitih je bilo najmanj 159 ljudi, med njimi tudi dva otroka in njuna mati.

V strelskem spopadu v sirskem trgovskem mestu Alep je v torek umrla tudi japonska novinarka Mika Jamamoto. 45-letna novinarka je med napadom poročala o Svobodni sirski vojski za neodvisno japonsko tiskovno agencijo Japan Press News Agency. Njene posmrtne ostanke so prepeljali v Turčijo.

Državljanska vojna v Siriji, ki traja že več kot 17 mesecev, je zahtevala življenja najmanj 20.000 ljudi.

ZDA grozijo Siriji