Asad je leta 2000 oblast nasledil od svojega očeta. Foto: EPA
Asad je leta 2000 oblast nasledil od svojega očeta. Foto: EPA
Homs
Rafinerija v Hosmu je bila zadeta že decembra. Foto: EPA
Sirija
Tank sirske vojske v soseski Baba Amro. Foto: EPA

Z novo ustavo naj bi nadomestili sedanjo, ki med drugim zagotavlja glavno vlogo Asadovi stranki Baas. Predlog ustave, o katerem bodo odločali Sirci na referendumu, je pripravila posebna komisija, ki jo je oktobra lani vzpostavil Asad.

Ta je januarja napovedal, da bo referendum o novi ustavi marca, danes pa je določil datum 26. februar. Referendumu naj bi po napovedih pozneje sledile splošne volitve.

Med najpomembnejšimi novostmi, ki jih prinaša nova ustava, so odprava monopolnega položaja sedanje vladajoče stranke Baas in večstrankarski politični sistem. Oblast bi bila izvoljena na demokratičnih volitvah.

Kot piše sirski prorežimski časopis Al Vatan, predlog nove ustave predvideva tudi omejitev predsedniškega mandata na dva zaporedna sedemletna mandata. Časopis pri tem sicer ne navaja, ali bi ta reforma veljala tudi že za sedanjega predsednika, ki se mu drugi mandat konča leta 2014.

Poškodovan naftovod
Eksplozija je poškodovala glavni naftovod, ki oskrbuje rafinerijo v uporniškem sirskem mestu Homs. Po poročanju prebivalcev Homsa, ki velja za središče protestov proti režimu sirskega predsednika Bašarja Al Asada, je eksplozija poškodovala naftovod v bližini velike sunitske soseske Baba Amro, ki je bila tarča bombardiranja vladnih sil.

Te so po mnenju sirske opozicije in organizacij za človekove pravice po svetu še okrepile napade na nasprotnike režima, potem ko sta Rusija in Kitajska v soboto v Varnostnem svetu ZN-a preprečile sprejetje resolucije o Siriji.

S prizorišča se je dim valil še dve uri po eksploziji, katere vzrok še ni znan. Naftovod povezuje naftna polja na vzhodu Sirije in rafinerijo v Homsu, eno izmed dveh v državi.

Med 11-mesečnim uporom proti Asadu je bila omenjena rafinerija že večkrat bombardirana. Sirske oblasti so za tokratni napad na rafinerijo obtožile saboterje, opozicijski aktivisti pa trdijo, da jo vojska zadela po pomoti.

Prečesali sunitsko sosesko v Damasku
Sirske varnostne sile so se prvič med ljudsko vstajo približale središču Damaska, ki je bilo do zdaj relativno mirno. Pripadniki četrte oklepne divizije in republikanske garde so na glavnih ulicah stanovanjske soseske Barzeh, ki leži severno od središča mesta, postavili nadzorne točke, preiskovali hiše in opravili aretacije.

Po pripovedovanju prebivalcev so vojaki iskali opozicijske aktiviste in pripadnike uporniške Svobodne sirske armade, ki je do zdaj zagotavljala varnost na protestih proti Asadu v soseski.

V sosesko naj bi vdrlo najmanj 1.000 vojakov v oklepnikih, terenskih vozilih in poltovornjaki s težkim orožjem. Večinsko sunitska soseska je bila med najdejavnejšimi pri protestih v prestolnici.

Namesto VS-ja z resolucijo GS-ja
Po neuspehu v VS-ju naj bi o resoluciji o Siriji še ta teden glasovala Generalna skupščina ZN-a. Kot so v torek zvečer v New Yorku razkrili diplomati, naj bi o resoluciji, s katero bi obsodili nasilje sirskega režima, v GS-ju ZN-a glasovali v četrtek ali petek.

Resolucija GS-ja ZN-a sicer lahko vsebuje obsodbo, ni pa zavezujoča in je le poziv. Sankcije proti kaki državi lahko sprejme samo VS ZN-a.