Javnost je bila s ponedeljkovim srečanjem seznanjena šele v torek. Foto: Reuters
Javnost je bila s ponedeljkovim srečanjem seznanjena šele v torek. Foto: Reuters
Vladimir Putin in Bašar Al Asad
Asad še naprej pričakuje podporo Rusije. Foto: Reuters

Putin je na ponedeljkovem srečanju čestital Asadu za uspehe v boju proti terorizmu v Siriji. Po njegovih besedah je Sirija blizu konca boja proti terorizmu, zdaj pa so ključna politična prizadevanja, pri čemer je pohvalil Asadovo pripravljenost za sodelovanje z vsemi, ki si želijo mirne rešitve krize.

Za Putina so pomemben korak mirovni pogovori v kazahstanski prestolnici Astana, ki omogočajo poglobljen dialog s sirsko opozicijo. Njegov posebni odposlanec bo prisoten tudi na srečanju sirske opozicije v Riadu, ki bo potekalo v sredo in četrtek.

Pogovori po porazu teroristov
Asad se je Putinu, ruskemu obrambnemu ministru, načelniku ruskega generalštaba, ruski vojski in vsem žrtvam zahvalil za njihovo podporo pri "reševanju" Sirije. Ob tem je zagotovil, da je Damask pripravljen podpreti politični proces, potem ko bodo porazili teroriste.

Načelnil generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov je "kljub dejstvu, da tam obstajajo še nerazrešene težave", napovedal skorajšen konec vojaških operacij v Siriji.

Asad: Sirija potrebuje podporo Rusije
Sirija še naprej potrebuje podporo Rusije, ki po Asadovem mnenju zagotavlja, da se druge države ne vmešavajo v dialog med Sirci. Sicer je Asad pripravljen na pogovore z vsemi, ki so naklonjeni politični rešitvi.

Iz Kremlja so sporočili, da so pogovori med Putinom in Asadom trajali štiri ure. Čeprav je srečanje potekalo že v ponedeljek, pa so javnost s podrobnostmi seznanili šele v torek.

Rusija je vojaško posredovanje v Siriji, kjer ima tudi svoje pomorsko vojaško oporišče, začela septembra leta 2015 na uradno prošnjo Damaska. Njeno posredovanje je kmalu spremenilo razmere na bojiščih v prid sirskih vladnih sil, ki so znova prevzele pobudo in začele osvajati prej izgubljena ozemlja.

Trump in Putin o Siriji in ostalih državah
Ruski predsednik se je po obisku Asada po telefonu pogovoril z ameriškim kolegom Donaldom Trumpom. "Asad je potrdil svojo zavezanost političnemu procesu, izvedbi reforme ustave ter predsedniških in parlamentarnih volitev", je po navedbah Kremlja Trumpu sporočil Putin in poudaril potrebo po ohranitvi sirske suverenosti, neodvisnosti in ozemeljske celovitosti.

Predsednika sta se v enournem pogovoru dotaknila tudi pomena sodelovanja med varnostnimi silami obeh držav. Med zunanjepolitičnimi temami sta se pogovarjala tudi o Ukrajini, Iranu, Severni Koreji in Afganistanu, so sporočili iz Bele hiše.

Putin se bo kmalu srečal še z Erdoganom in Rohanijem
Putin je napovedal, da se namerava po pogovorih z Asadom in Trumpom pogovoriti še s katarskim emirjem in drugimi bližnjevzhodnimi voditelji. Sporočil je še, da na pogovore v Moskvo kmalu prihajata turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in iranski voditelj Hasan Rohani, zato se je še pred tem želel srečati s sirskim predsednikom.

Al Asad na obisku pri Putinu
Al Asad na obisku pri Putinu