Asad je svoj glas oddal na volišču v Damasku v spremstvu žene Asme. Foto: Reuters
Asad je svoj glas oddal na volišču v Damasku v spremstvu žene Asme. Foto: Reuters

Sirsko ustavno sodišče je sporočilo, da se je torkovih volitev udeležilo 73,5 odstotka volilnih upravičencev. Glasovanje je potekalo na ozemljih, ki so pod nadzorom vladnih sil, medtem ko volitev niso izvedli v delih na severu in vzhodu države, ki jih nadzorujejo uporniki.

"Razglašam zmago doktorja Bašarja Hafeza Al Asada za predsednika Sirske arabske republike z absolutno večino glasov na volitvah," je v televizijskem nagovoru sporočil predsednik parlamenta Mohamad Al Laham.

Od začetka državljanske vojne v Siriji je bilo ubitih že več kot 160.000 ljudi. Več milijonov jih je bilo prisiljenih zapustiti svoje domove in mnogi od njih so se zatekli v sosednje države.

Za nasprotnike so bile volitve farsa
Poleg Asada sta na volitvah nastopila dva kandidata iz dovoljene in vladajočemu režimu lojalne opozicije, vendar nekdanji neodvisni komunistični poslanec Maher Al Hadžar in poslovnež Hasan Al Nuri nista imela nobene možnosti proti predsedniku, čigar zmaga je bila zagotovljena že pred volitvami. Nuri je osvojil 4,3 odstotka glasov in Hadžar 3,2 odstotka.

Asadovi nasprotniki so volitve označili za farso, saj nobeno glasovanje v vojnih razmerah ne more biti kredibilno. Na drugi strani so pripadniki režima predvideno zmago Asada označili kot potrditev upravičenosti vojaške kampanje proti njegovim nasprotnikom.

Volitve v Siriji za mednarodno skupnost farsa
Volitve v Siriji za mednarodno skupnost farsa