Iz Damaska že poročajo o dolgih vrstah pred volišči. Foto: Reuters
Iz Damaska že poročajo o dolgih vrstah pred volišči. Foto: Reuters
Sirija
Po pričakovanjih bo na volitvah slavil dosedanji predsednik Bašar Al Asad in si tako zagotovil še en sedemletni mandat na čelu od vojne utrujene države. Foto: Reuters

Za podaljšanje volitev se je volilni odbor odločil zaradi množičnega odziva volivcev in velike gneče na voliščih, predvsem v Damasku, kjer so podporniki Al Asada dolge ure čakali na oddajo svojega glasu.

V volilno tekmo se je sprva podalo več kot dvajset kandidatov, a je sodišče po strogi selekciji odločilo, da se lahko za položaj dejansko potegujejo le trije kandidati, ti pa so potrebovali tudi podporo 35 poslancev sirskega parlamenta, ki je pod nadzorom režima.

Za predsednika se torej spopadajo dozdajšnji predsednik Bašar Al Asad, ki bo zagotovo zmagal, njegova izzivalca pa sta pripadnika dovoljene in lojalne opozicije, nekdanji neodvisni komunistični poslanec Maher Al Hadžar in poslovnež Hasan Al Nuri. Njuna vloga je volitvam podeliti videz kredibilnosti, po poročanju tujih medijev pa se v predvolilni kampanji nikakor nista mogla kosati s predsednikom Asadom.

Volitve le v delu države, ki ga nadzira režim
Volitve bodo le v delih države, ki je pod režimskim nadzorom, opozicija pa volitve bojkotira. Čeprav imajo volilno pravico vsi Sirci, starejši od 17 let, tokrat ne volijo v pretežnem delu podeželja, na severu in vzhodu države, v okolici Damaska in na območjih nekaterih mest, ki so pod nadzorom upornikov, vključno z Alepom in Deir Ezorjem. To pomeni, da bo glasovanje mogoče le na približno 40 odstotkih sirskega ozemlja, kjer živi 60 odstotkov od skupno 22 milijonov Sircev. Režim v Damasku je sodelovanje na volitvah prepovedal tudi izgnancem.

Ob 7. uri po krajevnem času se je odprlo več kot 9.000 volišč v delih države, ki so pod nadzorom režima, tudi v večini mest. Varnost je na vseh voliščih močno poostrena. Mednarodna skupnost je volitve označila za farso, podpirata jih le Iran in Rusija, ki sta na volitve poslala tudi svoje opazovalce. Enako je storila tudi Severna Koreja.

"Teater, napisan s krvjo Sircev"
Sirski premier Vael Al Halki je dejal, da predstavljajo volitve zgodovinski dan za Sirijo in da bi visoka volilna udeležba svetu dokazala, da so Sirci odločeni, da bo volilni proces uspel. Državljane je pozval, naj izberejo predsednika, ki bo zagotovil "varnost in stabilnost v državi ter pospešil narodno spravo". Vodja opozicije Ahmad Al Džarba je volitve označil za nelegitimne in jih opisal kot "teater, napisan s krvjo Sircev".

Po mnenju številnih dopisnikov in analitikov se bo Asad z volitvami le utrdil na oblasti in si pridobil legitimnost za še naslednjih sedem let vladanja. Dejstvo, da so izpeljali volitve, pomeni, da je Asadov režim znova pridobil zadostno samozavest, volitve pa bodo vojno po mnenju analitikov le še podaljšale.

Tri leta vojne, 160.000 izgubljenih življenj
Državljanska vojna v Siriji, ki traja že več kot tri leta, je zahtevala že več kot 160.000 življenj. V spopadih vsak dan umre več deset ljudi, na begu pa je že skoraj polovica prebivalstva. Vojna se trenutno nagiba v korist režimske vojske, saj imajo med seboj sprti uporniki izgube, tujina pa je glede krvave vojne popolnoma ohromljena.