Sirski predsednik Bašar Al Asad je vodil molitev v mošeji Hamad v damaščanski četrti Mohadžirin. Foto: EPA
Sirski predsednik Bašar Al Asad je vodil molitev v mošeji Hamad v damaščanski četrti Mohadžirin. Foto: EPA

Državljanska vojna, to je najkrutejša oblika konflikta, ko sosed ubija soseda in včasih celo svojega brata.

Posebni odposlanec ZN-a Alžirec Lakdar Brahimi.
Sirski premier Vael El Halki v bolnišnici
Ob prazniku je sirski premier Vael El Halki obiskal v bojih z uporniki ranjene vladne vojake. Foto: EPA

V napadu na sam vojaški vrh režima je bilo ubitih več najpomembnejših sodelavcev predsednika Al Asada, ki se je nato pojavljal le še na televizijskih posnetkih. Ob ramazanskem bajramu, s katerim muslimani zaznamujejo konec postnega meseca ramazan, pa se je 46-letni predsednik podal med vernike in vodil slovesno molitev.

Praznično zatišje v Siriji
Sočasno so konec verskega praznovanja izkoristili uporniki in opozicijski aktivisti, ki so po vsej državi, tudi v samem Damasku, priredili več množičnih protivladnih shodov. Nasilje v Siriji je ta dan večinoma zastalo, saj so na praznični dan poročali le o nekaj topniških obstreljevanjih, medtem ko številk o morebitnih žrtvah ni podal niti Sirski nacionalni svet.

Osrednja opozicijska skupina, ki se bori za strmoglavljenje baasističnega režima družine Al Asad, se je medtem zapletla v besedni spopad z novim posebnim odposlancem Združenih narodov Lakdarjem Brahimijem.

Brahimi razjezil opozicijo
Naslednik Kofija Annana je užalil sirsko opozicijo, potem ko je v pogovoru za agencijo Reuters dejal, da je še prezgodaj, da bi se izrekal o tem, ali mora predsednik Bašar Al Asad odstopiti ali ne. "Zame je še veliko prezgodaj, da se izrekam o tem. Ne vem dovolj o tem, kaj se dogaja," je bil previden posrednik, ki naj bi zaustavil državljansko vojno.

Opozicijski Sirski nacionalni svet (SNC) se je na to odzval z ogorčenjem. Kot so zapisali v izjavi za javnost, so ob Brahimijevih izjavah šokirani in ga pozivajo, naj se opraviči Sircem, ker je zavzel "nesprejemljivo stališče".

Pozneje je Brahimi za arabsko televizijo Al Džazira poudaril, da njegove besede niso pomenile, da se ne zavzema za sestop Al Asada z oblasti, ampak le, da je še prezgodaj, da bi se izrekal o vsebini tega vprašanja. Obenem je zahteval, da se SNC opraviči njemu.

Konec ponesrečene misije
Opazovalna misija Združenih narodov v Siriji je od polnoči uradno končana, potem ko Varnostni svet ZN-a pretekli teden ni odobril njenega podaljšanja. Misija Unsmis, ki jo je sprva sestavljalo 300, na koncu pa le še kakih sto neoboroženih opazovalcev, je delo končala po približno štirih mesecih.

Unsmis je Varnostni svet ustanovil aprila, opazovalci pa naj bi nadzirali tedaj sklenjeno prekinitev ognja, ki naj bi veljala v okviru mirovnega načrta posebnega odposlanca ZN-a in Arabske lige za Sirijo Kofija Annana. A strani prekinitve ognja nista spoštovali, zaradi česar so bili opazovalci vmes prisiljeni prekiniti delo.

Umik opazovalcev, tudi Slovenca
Na koncu je VS ZN-a pretekli četrtek sklenil, da misiji mandata ne podaljša. Sirijo so tako pretekli konec tedna zapustili še zadnji opazovalci ZN-a, med njimi tudi slovenski vojak, podpolkovnik Josip Bostič. V nemirni državi zdaj ostaja le še t. i. urad za zveze, ki bo pomagal pri prizadevanjih za končanje krvavega konflikta.

Državljanska vojna, to je najkrutejša oblika konflikta, ko sosed ubija soseda in včasih celo svojega brata.

Posebni odposlanec ZN-a Alžirec Lakdar Brahimi.