Brahimi bo poskušal svoje izkušnje uporabiti pri reševanju sirskega konflikta. Foto: EPA
Brahimi bo poskušal svoje izkušnje uporabiti pri reševanju sirskega konflikta. Foto: EPA

Brahimi se je nekaj dni odločal o sprejetju položaja, ki ga je francoski zunanji minister Gerard Araud poimenoval "misija nemogoče". Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je izrazil zadovoljstvo, da se je Brahimi odločil, da bo svoje talente in izkušnje uporabil za tako pomembno nalogo. Ban pričakuje, da bo imel pri tem podporo vse mednarodne skupnosti.

Njegov položaj se bo po novem imenoval "skupni posebni predstavnik za Sirijo", to pa po besedah diplomatov zato, da bi se lahko distanciral od položaja, ki ga je imel Annan. Ta se je za odstop odločil, ker ni imel zadostne podpore mednarodne skupnosti pri opravljanju svoje misije za iskanje rešitve konflikta, ki traja že 17 mesecev in je zahteval več kot 18.000 žrtev.

Prihodnji teden se bo Brahimi v New Yorku srečal z Banom in se pogovoril o novem pristopu za reševanje sirskega konflikta.

78-letni Brahimi je deloval kot posebni odposlanec ZN-a za Irak po ameriški vojaški invaziji na Irak. Kot posebni odposlanec ZN-a je deloval tudi v Afganistanu, pred padcem in po padcu talibanskega režima, ter v Južnoafriški republiki po koncu apartheida.

Imenovanje Brahimija prihaja v času, ko se pripadniki opazovalne misije ZN-a v Siriji pripravljajo na odhod iz nemirne države, potem ko VS ni podaljšal mandata misije.