Tanki so vdrli v več mest ob sirsko-turški meji. Foto: EPA
Tanki so vdrli v več mest ob sirsko-turški meji. Foto: EPA
Hama
Sirska vojska se je po desetih dneh obleganja sicer umaknila iz Hame, a to ne pomeni, da je Asadov režim prekinil napade. Foto: EPA

Priče poročajo, da je v mesto Taftanaz pripeljalo 12 tankov in deset vojaških avtobusov, o podobnih prizorih pa poročajo tudi iz Sermina in Binnisha. V napadu sirskih sil, ki se še vedno trudijo, da bi zatrle ljudsko vstajo, je umrlo več ljudi. Proti večeru so sirske sile napadle tudi protestnike v mestu Homs in po navedbah aktivistov ubile 15 ljudi. Varnostne sile so v mestu vdirale tudi v hiše in aretirale več ljudi, na vse, ki so skušali pobegniti, pa so streljale.

Sirske sile so po intenzivnem obstreljevanju zavzele tudi največje mesto na vzhodu države Deir Ezor, kjer so v torek ubili 34 civilistov, med njimi 11 otrok. Kot zadnja naj bi po pričanju aktivistov padla soseska Matar Kadim, sirska vojska pa zdaj po vsem mestu izvaja racije, vključno z množičnimi aretacijami.

Sirska vojska zapustila Hamo
Nasilje se nadaljuje tudi v Hami, središču upora proti režimu predsednika Bašarja Al Asada, kjer je v obstreljevanju mesta in predmestij življenje izgubilo že najmanj 50 ljudi. Med žrtvami je po navedbah sirske nacionalne organizacije za človekove pravice tudi osem otrok.

Približno 40 vojaških vozil je po 10 dneh zapustilo Hamo. Da je sirska vojska zapustila Hamo, je potrdil tudi turški zunanji minister Ahmet Davutoglu. Dodal je, da je nekaj vojakov sicer še navzočih ob poti v mesto, tam pa naj bi bilo tudi nekaj kontrolnih točk, v nekaterih predelih mesta pa so že začeli odstranjevati barikade. Turški premier Recep Tayyip Erdogan je umik označil za korak v pravi smeri.

Mednarodna skupnost krepi pritiske
Mednarodna skupnost je v zadnjih dneh okrepila pritisk na sirskega predsednika Al Asada. Savdska Arabija, Kuvajt in Bahrajn so odpoklicali svoje veleposlanike iz Damaska, turški zunanji minister Ahmet Davutoglu pa je v torek na obisku v Damasku sirskim oblastem posredoval sporočilo, da se mora nasilno zatrtje protivladnih protestov nemudoma končati in da mora vlada izpeljati politične reforme. Turški premier je dejal, da Sirija "cilja na svoje lastne ljudi".

V sirski prestolnici je bila tudi visoka delegacija iz Indije, Brazilije in Južnoafriške republike, ki se je sešla s sirskim zunanjim ministrom Validom Al Moalemom ter ga pozvala h končanju nasilja in izvedbi demokratičnih reform. Moalem je ponovil stališče Damaska, da so za nemire v Siriji odgovorne skupine oborožencev in vmešavanje tujine.

ZDA: Sirija bi bila boljša brez Asada
Pritisk na Damask je danes okrepil tudi Washington. Bela hiša je sporočila, da zgroženo opazuje dogajanje v Siriji, ZDA pa so tako uvedle sankcije proti največji sirski komercialni banki ter operaterju mobilne telefonije Syriatel. Televizijska mreža CNN je poročala, da bodo ZDA ta teden najverjetneje prvič pozvale Asada k odstopu, saj je predsednik Barack Obama dejal, da bi bilo Siriji bolje brez Asada.