Garzon se je lotil odmevnega primera. Foto: EPA
Garzon se je lotil odmevnega primera. Foto: EPA

Garzon bo vodil pravno skupino, ki bo zastopala WikiLeaks in Assangea. Povedal je, da bo zadolžen za koordiniranje Assangeeve obrambe v državah, kjer so bili proti njemu sproženi postopki, med drugim v Veliki Britaniji, ZDA, na Švedskem, v Ekvadorju in Avstraliji.

Garzon meni, da gre pri preiskavah proti Assangeu za "nekakšno preganjanje" zaradi njegove vloge pri ustanovitvi WikiLeaksa in razkritju politično spornih praks prek teh spletnih strani.

"Obtožbe proti Assangeu v državah, kot je Švedska, so nekonsistentne in za njimi se skriva nekaj drugega," je dejal Garzon, ki se je z Assangeem sešel na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, kamor se je zatekel pred izročitvijo Švedski, kjer ga hočejo zaslišati v povezavi z obtožbami o spolnih napadih.

Pozornost mednarodne javnosti si je Garzon prislužil, ko je leta 1998 za nekdanjega čilskega diktatorja Pinocheta izdal zaporni nalog zaradi njegovih zločinov proti španskim državljanom. Njegovo zahtevo po izročitvi Pinocheta so naknadno zavrnili.