Assange je z objavo zaupnih ameriških diplomatskih depeš povzročil pravi vihar. Foto: EPA
Assange je z objavo zaupnih ameriških diplomatskih depeš povzročil pravi vihar. Foto: EPA
Assangea bodo izročili Švedski

Asaengea so v Veliki Britaniji prijeli decembra 2010 na podlagi evropskega zapornega naloga, ki ga je izdala Švedska, kjer ga želijo zaslišati zaradi obtožb dveh žensk o treh spolnih napadih in posilstvu, ki naj bi jih zagrešil v Stockholmu.

"Zahteva za izročitev Assangea je bila zakonito podana, zato je pritožba na sklep o izročitvi v skladu s tem zavrnjena," je sodišče pojasnilo svojo odločitev

Ustanovitelj Wikileaksa, ki je po rodu iz Avstralije, ostro zavrača obtožbe in trdi, da so bili spolni odnosi z obema sporazumni. Po njegovem mnenju so obtožbe na njegov račun politično spodbujene in povezane z objavami na WikiLeaksu.

Britansko pravosodje je zeleno luč za njegov odhod na Švedsko prižgalo 24. februarja 2011, zato se je Assange obrnil na britansko vrhovno sodišče, ki je njegovo pritožbo začelo obravnavati 1. februarja letos.

Z zavrnitvijo pritožbe na vrhovnem sodišču je Assange izčrpal vse pravne možnosti v Veliki Britaniji in zdaj preostane le še, da se obrne na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu.

Assangea bodo izročili Švedski