Na forumu je govoril tudi kitajski predsednik Ši Džinping. Foto: Reuters
Na forumu je govoril tudi kitajski predsednik Ši Džinping. Foto: Reuters

Na konferenci na temo nove prihodnosti Azije je avstrijski predsednik Heinz Fischer sporočil, da se tudi Avstrija pridružuje azijski investicijski in infrastrukturni banki, ki jo kljub ameriškemu nasprotovanju ustanavlja Kitajska.

Na forumu Boao, ki je kitajska različica vsakoletne konference v Davosu, sodeluje več kot 2.000 delegatov z vsega sveta. Na konferenci, kjer iz Evrope poleg avstrijskega predsednika sodeluje tudi švedski premier, razpravljajo predvsem o pobudi "en pas, ena cesta", kar je slogan za kitajsko strategijo razvoja infrastrukture v Aziji.

V okviru te pobude Kitajska načrtuje, da bo v 10 letih zgradila hitro železniško povezavo od Singapurja do vzhodne Evrope. Avstrijski predsednik, ki se mudi na uradnem obisku na Kitajskem, je napovedal, da se tudi Avstrija kot sedma evropska država pridružuje krogu ustanoviteljev azijske investicijske in infrastrukturne banke, ki jo ustanavljajo v Pekingu.

Sinoči se je tej banki pridružila tudi Južna Koreja, s čimer je število držav ustanoviteljic naraslo na 37. Čeprav so ZDA doslej tej pobudi zelo nasprotovale, so jo razen Japonske v Aziji podprle vse največje ameriške zaveznice. V Evropi so k njej pristopile tudi štiri gospodarsko najmočnejše države Evropske unije.

Na včerajšnjih pogovorih s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom je Fischer napovedal, da bo Avstrija prevzela koordinacijo delovanja azijske investicijske in infrastrukturne banke v srednji in vzhodni Evropi, s čimer so dvostranski odnosi, kot je dejal, dosegli novo pomembno izhodiščno točko.

Obseg trgovine med obema državama se je lansko leto povečal kar za 17 odstotkov – s tem je Kitajska postala drugi najpomembnejši avstrijski gospodarski partner zunaj držav EU-ja. Sedanji obisk avstrijskega predsednika na Kitajskem bo to sodelovanje še bolj utrdil.