Azija z Oceanijo
Rohinge
Iz Mjanmara je v Bangladeš pobegnilo oziroma je bilo pregnanih več kot 700.000 Rohingov. Foto: EPA
Mjanmar
Mjanmarsko vojsko se obtožuje hudih zločinov nad Rohingami. Foto: EPA
Fatou Bensouda
Glavna tožilka ICC-ja Fatou Bensouda je napovedala preliminarno preiskavo. Foto: Reuters

Dodaj v

ICC napovedal preliminarno preiskavo zločinov nad Rohingi

Priče preiskovalcem ZN-a prenesle grozljive izkušnje
19. september 2018 ob 15:54,
zadnji poseg: 19. september 2018 ob 16:16
Haag,Ženeva - MMC RTV SLO, STA

Glavna tožilka Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Fatou Bensouda je napovedala začetek preliminarne preiskave glede domnevnih zločinov Mjanmara nad pripadniki pretežno muslimanske manjšine Rohinga.

Namen preliminarne preiskave je ugotoviti, ali obstaja dovolj dokazov za začetek celovite preiskave.

Od lanskega avgusta je iz severozahodne mjanmarske pokrajine Rakajn pred nasiljem mjanmarske vojske in budističnih milic v sosednji Bangladeš zbežalo okoli 700.000 Rohingov. Vojska je za seboj pustila požgane vasi, vojakom in pripadnikom milice se očitajo posilstva. Združeni narodi so nasilje označili za etnično čiščenje in celo genocid.

Glavna tožilka ICC-ja Fatou Bensouda je aprila od sodnikov ICC-ja zahtevala, da razsodijo, ali lahko sodišče preiskuje prisilni odhod Rohingov iz Mjanmara kot zločin proti človečnosti.

Gre za pravno zapleteno vprašanje, saj Mjanmar ni podpisnik Rimskega statuta, na podlagi katerega je bilo ustanovljeno to edino stalno mednarodno kazensko sodišče za najhujše zločine. Bangladeš pa je podpisnik statuta, zato je glavna tožilka ocenila, da bi to lahko bila podlaga za pristojnost sodišča za preiskavo.

Preiskovalci ZN-a objavili poročilo o zločinih
Guardian medtem poroča o poročilu, ki so ga objavili preiskovalci ZN-a, v katerem navajajo dokaze za zločine, ki jih je domnevno izvajala mjanmarska vojska.

440 strani dolgo poročilo vsebuje grozljiva pričevanja o umorih, posilstvih, mučenjih in obstreljevanjih na slepo, ki naj bi jih izvajala vojska zoper Rohinge in druge manjšine. Poročilo pravi, da je mjanmarska vojska zakrivila "najhujše zločine, kot jih določa mednarodno pravo". Povzetek poročila je bil objavljen avgusta.

Grozljiva pričevanja
Poročilo vključuje pričevanja o tem, da so ženskam lase ali roke privezali na drevesa, nato pa so jih posilili, majhne otroke, ki naj bi bežali iz gorečih hiš, naj bi poslali nazaj noter. Razširjena naj bi bila mučenja z bambusovimi palicami, cigaretami in voskom. Vojska naj bi po poteh bega iz vasi nastavila mine, ki so ubijale ljudi, ki so bežali pred vojsko.

Vodja preiskovalne misije Marzuki Darusman je dejal, da nikoli ni bil soočen s tako grozljivimi in tako številnimi zločini, poroča Guardian.

Preiskovalci so pozvali k pregonu višjih vojaških poveljnikov, vključno z vrhovnim poveljnikom vojske Min Aung Hlaingom, zaradi genocida, zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov. Preiskovalci so 15 mesecev preiskovali dejanja mjanmarske vojske in drugih oboroženih skupin v pokrajinah Rakajn, Šan in Kačin. Preiskovalci, ki jim vojska ni dovolila vstopiti na ta območja, so govorili z 875 pričami, ki so pobegnile iz države.

Misija preiskovalcev se je sicer začela pol leta pred nizom napadov Rohingov na mjanmarsko policijo, po katerih se je vpletla vojska in pregnala več kot 700.000 Rohingov. Še zdaj vsak mesec na jug Bangladeša vstopi več kot 1.700 Rohingov, ugotavlja poročilo.

Bangladeš in Mjanmar sta se sicer načeloma strinjala glede vrnitve Rohingov, a poročilo pravi, da repatriacija v danih okoliščinah ne pride v poštev. Varnost ob vrnitvi bi namreč zagotavljale sile, ki so zakrivile omenjene zločine.

Mjanmarski predstavnik pri ZN-u v Ženevi Čav Mo Tun (Kyaw Moe Tun) je za poročilo dejal, da ni uravnoteženo, nepristransko in pošteno. Poročilo po njegovih besedah škoduje družbeni povezanosti v Rakajnu in spodkopava prizadevanja vlade za dosego miru, spravo in razvoj države.

Aung San Su Či: Lahko bi ravnali bolje
Dejanska voditeljica Mjanmara je od leta 2016 Aung San Su Či, ki je leta 1991 zaradi nenasilnih prizadevanj za uveljavitev demokracije in človekovih pravic v Mjanmaru prejela Nobelovo nagrado za mir. Zaradi pregona Rohingov se je nanjo usul plaz kritik, češ da ni storila nič, da bi ustavila posilstva, umore in morebiten genocid, in da ni ne priznala teh zločinov ne obsodila vojske.

Pred nekaj dnevi je sicer dejala, da bi vlada, "gledano nazaj, razmere lahko reševala bolje".

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
pazi_mina
# 19.09.2018 ob 16:27
A otroke v Jemnu tudi kdo preiskuje?
HOR
# 19.09.2018 ob 16:40
"...Glavna tožilka ICC-ja Fatou Bensouda je aprila od sodnikov ICC-ja zahtevala, da razsodijo, ali lahko sodišče preiskuje prisilni odhod Rohingov iz Mjanmara kot zločin proti človečnosti..."

Naj enako poskusijo še pri prisilnem odhodu Palestincev...
protimm.c
# 19.09.2018 ob 16:32
zdaj vidimo kdo podpira isis
Pigglet
# 19.09.2018 ob 16:31
Domnevni zločini mjanmarske vojske so storjeni nad prebivalci islamske veroizpovedi potem, ko so začeli delovati na taistem področju islamski skrajneži z namenim razglasitve samostojnega ozemlja. Skratka, ugotavljalo naj bi se, primernost delovanja vojske (večinoma budisti) proti muslimanom. In tožilka je, glej ga zlomka, izpovedana muslimanka-vsaj po Wikipediji. Hmmm, to bo najverjetneje naključje... ane?!?
Ratomira
# 19.09.2018 ob 17:59
Zanima me zakaj nihče ne preganja Saudove Barabije? Zakaj nihče ne preganja Blaira in Busha?
DrKult
# 19.09.2018 ob 16:40
Kdaj pa bo ICC sprožil preliminarno preiskavo zločinov Rohingov nad mjanmarskim prebivalstvom, s čemer se je cela stvar sploh začela?
mali_piscek
# 19.09.2018 ob 17:46
Obsojam vsakršno nasilje in sem za strogo kaznovanje zločincev.

Vendar je potrebno nekaj razumet. Rohingi na svojem avtohtonem prostoru nimajo od česa živet. In se še naprej hitro razmnožujejo. Ko več ne gre, začnejo vdirati drugam (v članku piše, da jih pride vsak mesec 1700). In na daljnem vzhodu glede nadzora poselitve ozemlja zadeve niso tako urejene kot v Evropi.

Prišleki (Rohingi) se tudi ne asimilirajo, temveč zgolj osvajajo ozemlje. Jasno, da slej kot prej pride do konflikta. In ker je tam družba precej zaostala, je konflikt grozovit.

Ljudi je pač preveč in največji reveži se najbolj intenzivno razmnožujejo. Ne kaže dobro.
DrKult
# 19.09.2018 ob 16:55
gisky: "kaj hočeš reči, da so te ženske, ki so bile zvezane in posiljene, najprej napadle vojake in jih zlorabile al kaj?"

Verjetno hoče reči, da do vsega nasilja s strani mjanmarske vojske ne bi prišlo, če ne bi poprej ilegalni priseljenci Rohingi izvajali terorja nad lokalnim prebivalstvom. 90% mjanmarskeg prebivalstva teravada budistov, ki so znani po tem, da so več ali manj najbolj miroljubni ljudje na Svetu in jim moraš nekaj precej hudega narediti, da takole udarijo nazaj. Ampak dokler so Rohingi Mjanmarce tolkli, seveda ICC ni imel popolnoma nič za povedat. Ko pa se je mjanmarsko ljudstvo vstalo in hoče te Rohinge spraviti nazaj v njihovo matično državo, ker so itak povečini ilegalci, je pa cel halo.
Nikolaj
# 19.09.2018 ob 17:07
Rohingi je islamska skupnost, kateri pripadniki so se nezakonito naselili na
zahodnem delu Mjanmara.
Izgon Rohinge iz Mjanmara je torej povsem upravičen.
Tudi Trump ne dovoli naseljevanja Mehičanov v USA in bo celo zgradil zid.
Tudi Mjanmar naj zgradi zid.
Gre za samoobrambno dejanje, ki ga je izvedla tudi Madžarska ter postavila ograjo saj migracije, e zlasti tiste iz islamskega sveta ogrožajo kulturo avtohtonega naroda.
DrKult
# 19.09.2018 ob 17:12
sas, cela stvar se je začela s posilstvi budističnih deklet. Budistično prebivalstvo se je spravilo nad Rohinge in to v taki meri, da je morala posredovati vojska. Da ti budiste pripraviš do tega, da postane tako nasilen, moraš biti že res res problematičen.
Pigglet
# 19.09.2018 ob 20:47
@Cairns
A se samo meni dozdeva ali še komu drugemu, da ICC ni ravno politično nevtralen?
Homer.
# 19.09.2018 ob 17:44
Ne delajmo si utvare....
Tam ni nihče nedolžen!
Zato ne podpiram to enostransko obtoževanje ICC zgolj vojske, ker tudi druga stran ni nedolžna in je z nasiljem tudi začela!
DrKult
# 19.09.2018 ob 17:31
Krtomir, moj point je, da se Mjanmarci niso kar zlepa spravili nad njih, ane. Jaz ne vem, če se je vse to tam res dogajalo in vsekakor obsojam posilstva, požige in ostalo. Pravim pa, da do tega ne bi prišlo, če Rohingi ne bi poprej izvajali terorja nad lokalnim prebivalstvom. Žalosten je ta Svet in veliko je nepoštenja, ampak kaj moreš? Mjanmarci se tudi morajo braniti, žal je očitno vse eskaliralo čez mejo dobrega okusa.
HOR
# 19.09.2018 ob 16:58
Z OZN je pa tako, da si lahko tudi premisli...

Resolucija OZN št. 3379 iz leta 1975 je, na primer, razglasila cionizem za obliko rasizma in rasne diskriminacije...
Potem so si pa pri OZN leta 1991 premislili in jo preklicali...
klik...
HOR
# 19.09.2018 ob 19:01
@Pac-Man
# 19.09.2018 ob 17:19

A otroke v Jemnu tudi kdo preiskuje?
------------------------

"...Jemen in ostali sodelujoči niso podpisniki rimske pogodbe, zato ICC nima jurisdikcije..."


So pa sodelujoči v Jemnu popisniki Ženevskih konvencij iz avgusta 1949, kjer je izrecno navedeno, da je prepovedano napadati izključno civilne tarče za doseganje vojaških ciljev, tudi uničevati, odstraniti ali narediti neuporabne predmete, ki so nepogrešljivi za preživetje civilnega prebivalstva, kot so živila, kmetijska območja za proizvodnjo živil, poljščin, živine ... s posebnim namenom, da bi jih odrekli za svojo prehransko vrednost civilnemu prebivalstvu ... ne glede na motiv ... " ("Uporaba stradanja civilnega prebivalstva kot načina vojskovanja je prepovedana"...)

Skratka koalicija pod vodstvom Saudijcev izvaja zločin nad civilnim prebivalstvom, zahod pa asistira in tolerira namesto, da v skladu s konvencijo sankcionira...
Nikolaj
# 19.09.2018 ob 17:02
ICC naj uvede tudi preiskavo zoper odgovorne ameriške politike in generale za izvršen genocid v Vietnamu.
oziris.va
# 19.09.2018 ob 16:44
gisky
# 19.09.2018 ob 16:42

ne glede nato katere veroizpovedi so, so takšna dejanja hud zločin, in ne morem verjeti, da se najdejo osebki, ki to zagovarjajo.


Tu je bolj vprašanje, kdo je začel prvi ...
gisky
# 19.09.2018 ob 16:42
Poročilo vključuje pričevanja o tem, da so ženskam lase ali roke privezali na drevesa, nato pa so jih posilili, majhne otroke, ki naj bi bežali iz gorečih hiš, naj bi poslali nazaj noter. Razširjena naj bi bila mučenja z bambusovimi palicami, cigaretami in voskom. Vojska naj bi po poteh bega iz vasi nastavila mine, ki so ubijale ljudi, ki so bežali pred vojsko.

ne glede nato katere veroizpovedi so, so takšna dejanja hud zločin, in ne morem verjeti, da se najdejo osebki, ki to zagovarjajo.
DrKult
# 20.09.2018 ob 09:44
Krtomir, saj sem ga obsodil, le poglej si zadnji komentar. In seveda morajo za vojske veljati višji standardi, kljub vsemu pa se mednarodna skupnost ni oglasila, dok so Rohingi lepo na dnevni ravni posiljevali in pobijali Mjanmarce. Nihče ni niti črhnil. In tako kot povsod drugje po Svetu so imeli tudi tu ogromno rodnost, da so se budisti počasi začeli bati, da bodo oni postali manjšina. Že ko je bilo rohingov samo 5% prebivalstva, je bil cel kaos za njiih, kaj bi šele bilo, ko bo do leta 2050 postali večina. Vojska je tu pač posredovala in Rohingi morajo iti. Druga stvar pa je, da če so se res izvajali taki zločini, jih je treba obsoditi. Bi bili pa zelo razveseljivo, če bi se bila mar ta prekleta mednarodna skupnost oglasila že kaj prej in ukrepala proti Rohingom, preden se je vse to sploh začelo. Ampak ne, to bi bil pa rasizem in islamofobija. Pri nas se tudi vse levičarske stranke otepajo vprašanj o nasilju in kriminalu, ki se dogaja s strani migrantov, potem se pa totalno čudijo, ko zgubijo volitve in pride na oblast skrajna desnica. Misliš, da bo v Evropi kaj drugače, če skrajno desni dobijo oblast? Ne, ne bo, zato pa je treba zapreti meje, ker je sicer to neizbežno.
Ljubinica
# 19.09.2018 ob 22:38
Svoje k svojim, pa bo mir na svetu.
levak
# 19.09.2018 ob 19:24
A otroke v Jemnu tudi kdo preiskuje?
---
To je bila moja prva misel, ko sem prebral: "ICC napovedal preliminarno preiskavo zločinov nad Rohingi"
RESNICA
# 19.09.2018 ob 19:20
Menda že preiskujejo tole zadevo v ICC - samo obtoženi bodo Iranci in Rusi....

Ekskluzivno poročilo - "MADE IN AMERICA"

https://edition.cnn.com/interactive/2018
/09/world/yemen-airstrikes-intl/

VIDEO

https://edition.cnn.com/videos/world/201
8/09/17/shrapnel-ties-us-made-bombs-to-yemen-deaths-elbagir-pkg-vpx.cnn

Youtube verzija: - https://www.youtube.com/watch?v=bzY5pZYm
Kcw&has_verified=1

Je kakšna razlika med otrokom na sliki in tistim v Mjanmaru???Seveda je - za te v Jemnu ne bo nihče odgovarjal, te se lahko ubija "nad zakonom".... Nekateri so pač "Übermensch"....

Kaj ne kolegi novinarji....
cairns
# 19.09.2018 ob 19:52
ICC napovedal preliminarno preiskavo zločinov nad Rohingi

ICC ni uvedel preiskave zločinov ki so jih storili Rohingi nad Mjanmarci.

ICC je spet pomešal vzrok in posledico. Mjanmarci brez vzroka ne bi začeli maščevalnih pohodov.
RESNICA
# 19.09.2018 ob 19:23
Kolegi novinarji . verjetno ste pred objavo članka prebrali to poročilo....

Kak link lahko podate????

Od UN, kot pravite....... Ne pa od nekaterih agentov, ki so podali svojo verzijo mimo UN.....

Spodobi se in je pravično - podati LINK do poročila UN. V nasprotbem primeru velja - NE SPODOBI SE in NI PRAVIČNO - kolegi novinarji....
HOR
# 19.09.2018 ob 19:09
Še ena krvava posledica neodgovornih britanskih imperijalističnih rabot...
Hopi
# 20.09.2018 ob 04:23
Ratomira: 19.09.2018 ob 17:59
Zanima me zakaj nihče ne preganja Saudove Barabije? Zakaj
nihče ne preganja Blaira in Busha?
-------------------------
Ker pač vsi navedeni spadajo pod zaščito Varstva Okolja, pod
zaščito ESČP-ja in pod zaščito ICC-ja.
Da zaščitniške drže šefa (te politične) kuhinje sploh ne omenjam.

Čisto razumljivo. Kenede?
levak
# 19.09.2018 ob 19:40
pazi_mina ima prav!
alesh1980
# 20.09.2018 ob 20:42
Muslimani rabijo še najmanj 600 let, da bojo na takem nivoju, kot kristijani ali katera druga vera !
oziris.va
# 20.09.2018 ob 17:42
DrKult je vse napisal, tako da ni kaj dodat.
gisky
# 19.09.2018 ob 16:50
@oziris.va
Tu je bolj vprašanje, kdo je začel prvi ...

kaj hočeš reči, da so te ženske, ki so bile zvezane in posiljene, najprej napadle vojake in jih zlorabile al kaj?
Černibog
# 20.09.2018 ob 18:52
Kaj pa Nube v Sudanu?
pobrisan
# 20.09.2018 ob 08:00
Naj bi, naj bi,,,,,
Sonce.sije1
# 20.09.2018 ob 17:14
A sta spet krivi ZDA in Evropa?
lemur
# 19.09.2018 ob 17:20
Gre za samoobrambno dejanje

V samoobrambi smo otroke gnali v goreče hiše... Popoln zagovor...
Krtomir
# 20.09.2018 ob 08:23
DrKult

Ne, point je, da je vojni zločin v vsakem primeru za obsodit. In zato ta logika on je bil prvi ni ustrezna. Ni važno kdo je bil prvi. Poleg tega je pa tukaj še en vidik, in sicer, ja če so rohingi na primer pobijali drugo prebivalstvo jih je za obsodit, vendar pa najverjetneje ne za vojen zločine ker tu ni bilo, kot mi je znano, nobene formalne institucije in vojaške operacije. Zato jih je treba obsodit pred rednim sodiščem, za to kar so naredili, na primer umor itd.. Na drugi strani pa je redna vojska domnevno etnično čistila rohinge... To pa je lahko vojni zločin, ker je šlo za državno operacijo! Za vojsko morajo veljati višji standardi integritete kot za neke navadne ljudi.
lemur
# 19.09.2018 ob 16:45
Tu je bolj vprašanje, kdo je začel prvi ...

Nivo 5-letnika...
Krtomir
# 19.09.2018 ob 17:20
DrKult

Ta mit o miroljubnih budistih.. haha. Daj si malo poglej kaj se je dogajalo na Šri Lanki še nekaj let nazaj. Sodrga je sodrga ne glede na vero. Tudi v Sloveniji je je sodeč po komentarjih veliko.
Pac-Man
# 19.09.2018 ob 17:19
pazi_mina
# 19.09.2018 ob 16:27

A otroke v Jemnu tudi kdo preiskuje?
------------------------

Jemen in ostali sodelujoči niso podpisniki rimske pogodbe, zato ICC nima jurisdikcije.

https://www.hrw.org/news/2015/04/06/q-conflict-yemen-and-international-law

https://en.wikipedia.org
/wiki/International_Criminal_Court


https://en.wikipedia.org
/wiki/Rome_Statute_of_the_International_
Criminal_Court
sas
# 19.09.2018 ob 17:05
90% mjanmarskeg prebivalstva teravada budistov, ki so znani po tem, da so več ali manj najbolj miroljubni ljudje na Svetu in jim moraš nekaj precej hudega narediti, da takole udarijo nazaj.

Daj ne piši neumnosti. Mjanmar še zdaj praktično vojaška hunta vodi ... pred leti je ta ista vojska tudi upor budističnih menihov zatrla ...
Kazalo