Opozorilo bahamskih oblasti je prišlo po zadnjem valu nasilja, v katerem so policisti ubili dva Afroameričana, en Afroameričan pa je ubil pet policistov. Foto: Reuters
Opozorilo bahamskih oblasti je prišlo po zadnjem valu nasilja, v katerem so policisti ubili dva Afroameričana, en Afroameričan pa je ubil pet policistov. Foto: Reuters

Opozorilo je bahamsko ministrstvo za zunanje zadeve in priseljevanje izdalo po tem, ko je ameriška policija ubila Afroameričana v Minnesoti in Louisiani, ter po smrtonosnem napadu na policiste v Dallasu, ko je bilo ubitih pet, ranjenih pa sedem policistov.

Bahamske oblasti državljane, ki bodo med prazniki ob dnevu neodvisnosti 10. julija potovali v ZDA, še posebej pa v določena mesta, pozivajo, naj bodo posebno pozorni. Posebej mladi Bahamci naj bodo zelo previdni v svojih stikih s policijo. "Ne bodite provokativni in sodelujte," piše v opozorilu. Poleg tega naj se ljudje v vsakem primeru izogibajo protestov in množic, opozorilo povzema BBC.

Izjava ministrstva kot razlog posebej izpostavlja napetosti zaradi policijskih ubojev temnopoltih Američanov. Okoli 90 odstotkov bahamskega prebivalstva je temnopoltega. Medtem ko ZDA redno objavljajo opozorila za Američane glede potovanja v druge države, pa druge države redko objavljajo podobna opozorila za svoje državljane glede potovanja v ZDA.

Takšno opozorilo ni bilo izdano prvič
Washington Post poroča, da se je že drugo poletje zapored zgodilo, da so Neameričani prejeli takšna opozorila pred potovanjem v ZDA. Ob lanskih izgredih zaradi policijskih ubojev je Francija izdala takšno opozorilo za ljudi, ki so želeli potovati v St. Louis, Cleveland in Baltimore.

V preteklosti so Kanada, Nemčija in druge države prav tako opozorile svoje državljane na nasilje, povezano s strelnim orožjem v ZDA, a nobena od teh držav ni tovrstnega opozorila objavila ta teden.