Med protestom je bilo ubitih pet policistov, 12 pa ranjenih. Foto: Reuters
Med protestom je bilo ubitih pet policistov, 12 pa ranjenih. Foto: Reuters
V Dallasu je bilo ubitih pet policistov, še šest jih je ranjenih. Foto: Reuters
Protest v Dallasu
V Dallasu je potekal eden izmed več protestov po ZDA proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi Američani. Foto: Reuters
Najbolj smrtonosen napad na policiste v ZDA po letu 2001
Z ostrostrelskim orožjem ubil pet policistov

V napadu sta bila ranjena tudi dva civilista. Po 11. septembru 2001 je bil to najbolj smrtonosen napad na policiste v ZDA.

Policijska akcija je trajala več ur, v njej pa so možje v modrem ubili ostrostrelca Micaha Xavierja Johnsona (25) in aretirali tri ljudi, za katere pa se je pozneje izkazalo, da niso bili vpleteni v dogodek.

Dva sta bila aretirana, potem ko jima je policija sledila in v njunem avtomobilu odkrila vojaške torbe, tretja oseba je ženska, ki so jo aretirali v garaži ob vozilu strelca, poročata tako New York Times kot Guardian. Teksaška policija je sporočila le, da je bil eden od drugih treh osumljenih 25-letni moški, ki so ga pridržali zaradi grožnje s strelnim orožjem, a to s smrtonosnim streljanjem ni bilo povezano.

Policija je Johnsona obkolila v drugem nadstropju garažne hiše in se z njim nekaj časa pogajala, vendar ni pokazal pripravljenosti na vdajo, zato so proti njegovemu položaju poslali robota z bombo, ki ga je razstrelila. Med pogajanji je povedal, da je razburjen zaradi gibanja za pravice temnopoltih Black Lives Matter, zaradi nedavnih streljanj policistov na temnopolte Američane, da je jezen na belopolte ljudi, ki da jih je hotel ubiti, "še posebej belopolte policiste". Trdil je tudi, da so po mestu nastavljene eksplozivne naprave, a jih policija še ni odkrila.

So pa med preiskovanjem njegovega stanovanja našli sestavine za izdelavo bomb, neprebolne jopiče, puške in strelivo zanje ter osebni dnevnik, poln navodil za bojevanje. Kot je sporočila ameriška vojska, je bil Johnson veteran ameriške vojske, v kateri je služboval med marcem 2009 in aprilom 2015, pol leta je bil na misiji v Afganistanu, in sicer med novembrom 2013 in julijem 2014.

Napad posledica napada na temnopolte Američane
Pokol je neposredna posledica dveh zadnjih primerov policijskega nasilja nad temnopoltima osumljencema v Louisiani in Minnesoti.
Do streljanja na policiste je prišlo med pohodom protestnikov po Dallasu (okoli 800 protestnikov je spremljalo 100 policistov), ki je bil le eden izmed mnogo protestov po ZDA. Ti so izbruhnili zaradi smrti Philanda Castila v Minnesoti in Altona Sterlinga v Louisiani, ki ju je policija ubila v zadnjih dneh. Prvega je policist ubil med običajnim nadzorom prometa, drugega pa so policisti ustrelili, ko je že ležal na tleh in bil nadzorovan.

Oba dogodka sta bila posneta s kamero, posnetka pa sta sprožila veliko ogorčenje javnosti. Guverner Minnesote Mark Dayton je dejal, da se to, kar se je zgodilo v sredo 32-letnemu Philandu Castilu, belemu vozniku nikoli ne bi zgodilo. Pozval je zvezno pravosodno ministrstvo, naj sproži preiskavo.

Po začetku streljanja so se protestniki razbežali, nastala je velika zmeda, prebivalci Dallasa se spominjajo, da je bilo podobno nazadnje leta 1963, ko je bil tam ustreljen predsednik John F. Kennedy. Zagotovo pa gre za največji oziroma najbolj smrtonosen napad na ameriške policiste vse od 11. septembra 2001.

Obama poziva k drugačnemu odnosu policije
Šef dallaške policije David Brown je dejal, da se morajo delitve med javnostjo in policijo nehati. Te so se na politični ravni že poglobile. Predsednik Barack Obama je v Varšavi na vrhu Nata napad na policiste najostreje obsodil v izjavi pa je tudi omenil, da so takšne tragedije veliko hujše zato, ker imajo napadalci dostop do močnega orožja.

Policijo je pozval, naj izkorenini predsodke v svojih vrstah. Zaradi takšnih dogodkov se namreč velik del državljanov počuti, kot da zaradi barve svoje kože niso obravnavani enako, "to pa boli".

Znova polemika o orožarskem zakonu
Nekdanja predsedniška kandidata republikancev Ben Carson in Mike Huckabee sta Obamo takoj obtožila, da politizira tragedijo. Carson je dejal, da zdaj ni čas za politizacijo in vnašanje delitev med Američane. Huckabee je prav tako dejal, da zdaj ni čas za govor o nadzoru nad orožjem, in izrazil željo, da bi se Obama v tem primeru obnašal, kot se je predsednik Ronald Reagan leta 1986, ko je eksplodiral raketoplan Challenger.

Oba najverjetnejša kandidata za nominacijo za predsednika ZDA, tako republikanec Donald Trump kot demokratka Hillary Clinton, sta dogodek obsodila.

Amaterski videoposnetek dogajanja v Dallasu (v angleščini).

Najbolj smrtonosen napad na policiste v ZDA po letu 2001
Z ostrostrelskim orožjem ubil pet policistov