Nasilje v Siriji je do zdaj zahtevalo več kot 8.000 žrtev. Foto: EPA
Nasilje v Siriji je do zdaj zahtevalo več kot 8.000 žrtev. Foto: EPA
Ban Ki Mun v Džakarti
Ban Ki Mun je na obisku v Džakarti, kjer je Indonezija obljubila, da bo v mirovne sile ZN-a poslala štiri tisoč vojakov. Foto: Reuters
VS soglasno sprejel izjavo o Siriji

VS je predsedniško izjavo sestavil v torek, Rusija pa je dosegla, da so jo na koncu nekoliko omilili. V prvotnem besedilu, ki ga je pripravila Francija, je izjava od obeh strani zahtevala, da Annanov načrt uresničita v sedmih dneh od sprejetja predsedniške izjave, sicer bi sledili ukrepi. Predsedniške izjave se sprejemajo soglasno.

Zdaj predsedniška izjava naroča Annanu, da sproti poroča o napredku v Siriji, VS pa bo nato na podlagi teh poročil sprejemal nadaljnje ukrepe.

Načrt nekdanjega generalnega sekretarja ZN-a predvideva zaustavitev spopadov, dostop humanitarne pomoči do ogroženega prebivalstva, neovirano gibanje novinarjev, izpustitev zapornikov in začetek političnega dialoga.

Rusija in Kitajska sta doslej že dvakrat blokirali resolucijo o Siriji z zahtevo po ustavitvi nasilnega zatiranja protestov proti Al Asadovemu režimu. Na koncu so se dogovorili za predsedniško izjavo, ki ima nekoliko manjšo težo od resolucije, a je vseeno pomembna, še posebej zato, ker mora biti sprejeta soglasno.

Kitajska je pozdravila sprejetje predsedniške izjave, ki jo razume kot korak naprej k politični rešitvi krize v Siriji. Stalni predstavnik Kitajske pri ZN-u Li Baodong je ob tem Al Asada pozval, naj takoj ustavi nasilje.

Annan se bo vrnil v Sirijo
Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je napovedal, da se bo Annan kmalu vrnil nazaja v Sirijo. Dejal je tudi, da je stopnjevanje nasilja v Siriji zelo nevarno in bi lahko imelo svetovne posledice.

Annanovo vrnitev je Ban napovedal dan po tem, ko so v Varnostnem svetu ZN-a dosegli dogovor o sprejetju predsedniške izjave o Siriji.

"Annan je VS ZN-a z razmerami v Siriji seznanil v petek, pričakujem pa, da se bo zelo kmalu vrnil v Sirijo," je še dejal Ban.

Najpomembnejše naloge glede Sirije so po besedah generalnega sekretarja ZN-a končanje nasilja, začetek političnega dialoga in zagotavljanje humanitarne pomoči. Med govorom indonezijskim vojakom, ki delujejo v mirovnih silah Združenih narodov, je razmere v Siriji označil za nesprejemljive in mednarodno skupnost pozval k čim hitrejšim ukrepom za končanje nasilja, ki je doslej zahtevalo že več kot 9.000 žrtev.

VS soglasno sprejel izjavo o Siriji