Ban je v ponedeljek v Ramali Izraelce in Palestince pozval, naj takoj znova oživijo propadla mirovna pogajanja, saj se bo sicer nasilje nadaljevalo. Foto: Reuters
Ban je v ponedeljek v Ramali Izraelce in Palestince pozval, naj takoj znova oživijo propadla mirovna pogajanja, saj se bo sicer nasilje nadaljevalo. Foto: Reuters

Ban se je ob strogih varnostnih ukrepih sprehodil po soseskah, ki so bile tarča najbolj silovitih izraelskih zračnih napadov med 50-dnevno vojno, v kateri je bilo ubitih več kot 2.100 Palestincev, pretežno civilistov, in 73 Izraelcev, večinoma vojakov.

"Tukaj sem s težkim srcem," je dejal Ban na novinarski konferenci in dodal, da je uničenje, ki si ga je ogledal, mnogo hujše, kot je bilo po prejšnji izraelski ofenzivi pozimi leta 2008 in 2009. Izrazil je sožalje Palestincem, ki so v konfliktu izgubili bližnje.

Generalni sekretar ZN-a je obiskal sosesko Sejdžaja, kjer se je pogovarjal s tamkajšnjimi prebivalci, in begunsko taborišče Džabalija, kjer je obiskal šolo ZN-a. Že na donatorski konferenci v Egiptu je Ban poudaril, da bo palestinsko enklavo obiskal, "da bi neposredno prisluhnil prebivalcem Gaze".

V Gazi se je Ban sešel tudi z ministri palestinske vlade narodne enotnosti, v kateri sodelujeta rivalski gibanji Fatah in Hamas. "Stojimo vam ob strani," je povedal ob tem.

Izrael je med Banovim obiskom odprl mejo z Gazo za tovornjake z gradbenim materialom, ki je potreben za obnovo uničenih naselij. Ocenjuje se, da je bilo med nedavnim izbruhom spopadov uničenih okoli 20.000 domov, poleg tega pa je bila v napadih uničena tudi ključna infrastruktura. Za obnovo naj bi potrebovali več let.

Na nedeljski donatorski konferenci za Gazo so države udeleženke obljubile 5,4 milijarde dolarjev za obnovo, čeprav bo večji del tega zneska za podporo palestinskemu proračunu in ne neposredno za obnovo domovanj ter infrastrukture. Slovenija se je zavezala, da bo prispevala 150.000 evrov.