Letošnji govor o razmerah v državi je bil že Obamov šesti. Foto: Reuters
Letošnji govor o razmerah v državi je bil že Obamov šesti. Foto: Reuters
Barack Obama
Obama je napovedal, da bo, če bo treba, deloval tudi brez kongresa. Foto: Reuters
Kongres
Obama je govoril pred senatorji, kongresniki ter predstavniki vlade in vrhovnega sodišča. Foto: Reuters
Michelle Obama
Predsednikov govor je spremljala tudi prva dama Michelle Obama. Foto: Reuters
Obama ponovil obljubo o zaprtju Guantanama

Tokratni vsakoletni govor o razmerah v državi (t. i. State of the Union) pred obema domovoma kongresa in predstavniki vlade ter vrhovnega sodišča je bil že Obamov šesti. Na začetku govora je predsednik naštel dosežke svojega prvega mandata, jih razglasil za nezadostne in napovedal dodatne gospodarske ukrepe, ki jih bo uresničil s pomočjo kongresa ali brez njega.

"Naredil bom korake mimo zakonodaje. Obšel bom razdeljeni kongres, da bom lahko tako odgovoril na gospodarsko neenakost v državi," je povedal Obama. "Amerika ne miruje, tudi jaz ne bom. Kjer koli in kadar koli bom lahko, bom sprejel ukrepe mimo zakonodajne veje oblasti, da bom lahko ameriškim družinam ponudil še več. Naredimo letošnje leto leto akcije," je še dodal predsednik, ki je svojo obljubo na nek način uresničil že pred govorom, saj je pogodbenim delavcem zvezne vlade minimalno plačo zvišal na 10,10 dolarja na uro. Kongres je pozval, naj odobri tudi povišanje zvezne minimalne plače, ki trenutno znaša 7,25 dolarja na uro.

Celoten Obamov govor si lahko ogledate tukaj.

Napovedal konkretne in praktične ukrepe
Obama je v svojem govoru poudaril, da je Amerika od zadnje hude gospodarske krize lepo napredovala, a ta napredek ni bil enakomerno razporejen. Cene delnic so namreč naraščale skupaj z dobički podjetij, večina Američanov pa je delala več kot kadar koli do zdaj in je komaj preživela. Zato bo sam predstavil "sveženj konkretnih in praktičnih predlogov za povečanje gospodarske rasti, krepitev srednjega razreda in ustvarjanje novih priložnosti".

Predsednik se je tako zavzel za enakopravnost plač moških in žensk, davčno reformo, povečanje vlaganj v inovacije, zgodnje izobraževanje in dostopnejšo univerzitetno izobrazbo, boljšo infrastrukturo in alternativne vire energije. Med konkretnimi predlogi za pomoč državljanom je omenil tudi nov način pokojninskega varčevanja in kongres pozval, naj znova uvede nadomestila za brezposelnost, republikancem pa je sporočil, naj že končno sprejmejo zdravstveno reformo kot dejstvo in naj se nehajo zatekati k brezupnim poskusom njene ukinitve.

Obama je kongres pozval tudi k potrditvi imigracijske reforme, ki naj bi v prihodnjih 20 letih proračunski primanjkljaj zmanjšala za 1.000 milijard dolarjev, ZDA pa bi naredila privlačnejše za vlagatelje. Lani je senat potrdil zakon, ki je približno 11 milijonom priseljencem v ZDA omogočil pot do državljanstva, v kongresu pa o imigracijski zakonodaji zaradi nestrinjanja med republikanci in demokrati še niso glasovali.

Nova zaveza k zaprtju Guantanama
O zunanji politiki je Obama v svojem govoru govoril bolj malo. Povedal je, da je njegova administracija končala vojno v Iraku, in napovedal, da bo ameriška vojska letos končala tudi vojno v Afganistanu. Zavzel se je za nadaljevanje pogajanj z Iranom in za dokončno zaprtje vojaškega zapora v Guantanamu ter ob tem kongres pozval, naj umakne omejitve za njegovo zaprtje. Zagotovil je, da je omejil uporabo brezpilotnih letal, ki po svetu pobijajo ne le teroriste, ampak tudi nedolžne civiliste.

Obama je povedal, da vojaška sila sama po sebi ne bo zagotovila varnosti ZDA, da pa ne bo omahoval, če bi jo bilo treba uporabiti. Ob tem je dejal, da to po njegovem mnenju ni ustrezno v primeru Sirije, kjer pa ZDA še naprej podpirajo opozicijo, ki zavrača teroriste. Pohvalil je tudi diplomacijo, ki je omogočila odpravo kemičnega orožja v Siriji.

Podpora vsem državam, ki si prizadevajo za demokracijo
Zavezništvo med ZDA in Evropo je po njegovih besedah najtrdnejše, kar ga je svet kadar koli poznal, izrazil pa je tudi svojo podporo vsem državam in ljudstvom na svetu, ki si prizadevajo za demokracijo. Pri tem je izrecno omenil Ukrajince, ki imajo pravico do svobodnega izražanja in besede pri oblikovanju prihodnosti svoje države.

Obami zmanjkuje časa
Analitiki so se še pred govorom spraševali, kaj ima Obama, ki mu javnomnenjske ankete trenutno niso najbolj naklonjene, sploh ponuditi, glede na to, da se njegov drugi mandat počasi že preveša v drugo polovico. Časa za večje spremembe, ki jih je obljubljal v obeh svojih predvolilnih kampanjah in ki so jih ljudje od njega pričakovali, mu namreč počasi zmanjkuje, saj jeseni prihajajo delne volitve v kongres, nato pa se bo pozornost že usmerila na predsedniške volitve leta 2016.

Obama ponovil obljubo o zaprtju Guantanama