Sarkozy je prepričan, da so romska naselja v Franciji središče trgovine z mamili, trgovine z belim blagom in otroške prostitucije. Foto: EPA
Sarkozy je prepričan, da so romska naselja v Franciji središče trgovine z mamili, trgovine z belim blagom in otroške prostitucije. Foto: EPA
Nicolas Sarkozy
Francoski predsednik Sarkozy je odločen, da bo v naslednjih treh mesecih uničil še 250 romskih naselij. Foto: Reuters
Francija začela z izgonom Romov

S čarterskim poletom se je v Bukarešto vrnilo 93 Romov. Francoski minister za notranje zadeve Eric Besson je povedal, da so Romi v to privolili prostovoljno, v zameno bo država vsakemu odraslemu človeku podelila 300 evrov, za otroke pa bodo dobili po 100 evrov.

Romunsko notranje ministrstvo je pojasnilo, da se Romi v Romunijo vračajo v okviru postopka t. i. prostovoljne vrnitve, specifičnega določila francoskega upravnega prava. Z Romi, ki so prispeli v Bukarešto, bodo v stik stopile pristojne romunske službe. Romunski predsednik Traian Basescu meni, da francosko izseljevanje Romov kaže na potrebo evropskega programa integracije Romov. Spomnil je, da je Romunija takšno pobudo predstavila že leta 2008.

26. avgusta naj bi francoske oblasti organizirale še polet v Bolgarijo, do konca septembra pa naj bi organizirali še tretji polet. Da bi Romom, ki jih bodo izgnali, preprečili vnovično vrnitev v Francijo, jim bodo ob odhodu vzeli vse biometrične podatke.

Sarkozy: Romska naselja so središče preprodaje mamil in prostitucije
Izgon Romov je del politike rušenja nezakonitih romskih naselij in izgona tujih Romov, kar je konec julija napovedal francoski predsednik Nicolas Sarkozy. Ukrepe proti Romom je Sarkozy umestil v okvir širše vojne proti kriminalu, saj naj bi bila romska naselja središče preprodaje mamil, trgovine z belim blagom, izkoriščanja otrok in prostitucije, poleg tega pa v naseljih vladajo izjemno slabe bivalne razmere. Francoske oblasti so že porušile 51 nezakonitih romskih naselij, do konca oktobra pa naj bi jih enako usodo dočakalo še 250.

Načrt izseljevanja Romov je Sarkozy sprejel, potem ko so se prejšnji mesec v mestecu Grenoble spopadli romski priseljenci in pripadniki policije in po napadu na policijsko postajo, ki jo je prav tako prejšnji mesec v mestecu Saint-Aignan v dolini reke Loare izvedla skupina mladih Romov.

V Franciji živi približno 15.000 Romov iz Romunije in Bolgarije. Kot državljani Evropske unije so upravičeni do bivanja v Franciji in jih lahko izženejo le, če zagrešijo zločin.

Volivci za, opozicija in EU skočila v zrak
Francoski volivci Sarkozyjevo politiko, glede na javnomnenjske raziskave, podpirajo, je pa njegova odločitev sprožila ostre kritike v vrstah francoske opozicije, pa tudi v Romuniji in Bolgariji, od koder prihaja večina Romov, ki živijo v Franciji. BBC poroča, da je romunski zunanji minister Teodor Basconschi dejal, da ga skrbijo posledice rušenja naselij in izgona Romov. "Skrbi me porast populizma in ksenofobije kot posledica zadnjih dejanj," je povedal.

Ob tem je Basconschi izrazil upanje, da so bili vsi izgoni izpeljani zakonito, in tako prikimal predstavnikom Evropske unije, ki so se po objavi Sarkozyjevega načrta spraševali enako. Tudi Evropska komisija je Francijo opozorila, da mora spoštovati pravila glede svobode gibanja in svobode nastanitve evropskih državljanov.

Francija vztraja, da je vse v skladu z zakoni
Francija vztraja, da so bila vsa uničenja naselij in izgoni izpeljani "v skladu z evropskim pravom in da ne kršijo svobode gibanja, ki ga evropskim državljanom zagotavlja evropska zakonodaja". Tiskovni predstavnik francoskega zunanjega ministrstva Bernard Valero je za AFP povedal tudi, da evropska direktiva "dovoljuje omejitev svobode gibanja zaradi ogrožanja javnega reda in miru ter javnega zdravstva".

Francija začela z izgonom Romov