Seehofer zahteva okrepljeno policijsko prisotnost na Bavarskem in ostrejši nadzor nad prebežniki. Foto: Reuters
Seehofer zahteva okrepljeno policijsko prisotnost na Bavarskem in ostrejši nadzor nad prebežniki. Foto: Reuters
Nemčija spreminja varnostno politiko

Razprava članov bavarske vlade se je osredotočila predvsem na to, ali je država dovolj dobro pripravljena na te vrste napadov, ki so v zadnjih dneh pretresli Nemčijo in kako bi lahko varnostne razmere izboljšali. Seehofer je napovedal preudarno preiskavo in odločne ukrepe ter izrazil jasno potrebo po več policistih, zahteva pa tudi, da se dodatno preverijo vsi begunci, ki so prišli v Nemčijo. "Vedeti moramo, kdo je v državi," je dejal Seehofer.

Florian Hahn iz CSU-ja pa je dejal, da so varnostne razmere resne in grozeče in da "smo očitno v nekem novem obdobju", hkrati pa je zahteval več pooblastil za varnostne službe in več policije.

Tudi bavarski notranji minister Joachim Herrmann je pozval k odločnejšemu ukrepanju, kjer se je zavzel za znižanje zahtev pri deportaciji prebežnikov, ki so zagrešili kazniva dejanja. Zdravstveni razlogi po njegovem mnenju pri tem ne bi smeli biti več ovira, prav tako ne, da na območju morebiti divja vojna. Napovedal je tudi zaprtje sprejemnih centrov za begunce. "Ne moremo imeti politike odprtih meja," je dejal in dodal, da je treba identiteto beguncev ugotoviti že na meji. Tisti, ki so brez ustreznih dokumentov, morajo ostati na meji, je še dejal.

Berlin poskuša miriti strasti
Ob tem iz Berlina opozarjajo, da ne sme biti prehitrih reakcij, pa tudi, da so oba napadalca, za katera je ugotovljeno, da sta izvedla teroristična napada - prejšnji ponedeljek v Würzburgu in v nedeljo zvečer v Ansbachu - preverili in sta bila z varnostnega vidika sprejeta. Že februarja so se na ravni zveznih dežel dogovorili o izmenjavi podatkov in preverjanju beguncev.

Iz Bavarske je prav tako slišati pozive, da naj bi policiji na pomoč priskočila vojska, a tudi tukaj so pred tedni po razgretih razpravah že sklenili dogovor, da vojska policiji lahko priskoči na pomoč le ob hujših naravnih nesrečah ali večjih terorističnih dejanjih. Iz Berlina je te dni slišati sporočila, da je pravna država močna, zakoni zadostni, da pa je treba počakati, kaj bo o delovanju napadalcev pokazala nadaljnja preiskava.

Nemčija spreminja varnostno politiko