Po nekaterih podatkih naj bi glavni osumljenec Salah Abdeslam, ki ga policija intenzivno išče, že pobegnil v Sirijo. Foto: Reuters
Po nekaterih podatkih naj bi glavni osumljenec Salah Abdeslam, ki ga policija intenzivno išče, že pobegnil v Sirijo. Foto: Reuters

Posebne enote in bruseljska policija so racijo, ki je trajala okoli pet ur, izvedli v okrožju Molenbeek, v katerem živi največja populacija priseljencev in je od središča Bruslja oddaljen manj kot kilometer.

Proti petim izpuščenim osumljencem ni bila vložena nobena obtožnica.

Med osumljenci ni bilo trenutno najbolj iskanega človeka v Evropi Salaha Abdeslama, ki ga policija išče zaradi suma udeležbe v pariških terorističnih napadih, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi. Abdeslam, ki je bil rojen v Bruslju in je živel prav v Molenbeeku, naj bi se dan po napadih v Parizu s pomočjo prijateljev vrnil v Belgijo.

Abdeslam policiji navedel svoj naslov
Kot sta dejala Abdeslamova prijatelja Mohamed Amri in Hamza Attou, so na poti iz Francije v Belgijo brez težav prečkali kar tri policijske zapore. Na prvi policijski zapori jih je policija vprašala, ali so uživali kakšne substance. Abdeslam, ki je sedel na zadnjem sedežu, ni rekel ničesar, Amri in Attou pa sta odgovorila z da, saj sta kadila marihuano. Policist jima je odvrnil, da to ni v redu, a da tokrat to ni prioriteta, je razkril Attou. Na prvi policijski zapori jih tudi niso vprašali po dokumentih, so pa jih na drugi in tretji policijski zapori. Na tretji, v bližini Cambraija na severu Francije, je Abdeslam tudi navedel svoj naslov v Molenbeeku.

Odgovornost prevzela Islamska država
V Belgiji je bilo do zdaj aretiranih osem ljudi, domnevno povezanih s terorističnimi napadi v Parizu, za katere je odgovornost prevzela skrajna sunitska skupina Islamska država.