Papež se je leta 2008 srečal z žrtvami zlorab katoliških duhovnikov v ZDA in Avstraliji. Foto: Reuters
Papež se je leta 2008 srečal z žrtvami zlorab katoliških duhovnikov v ZDA in Avstraliji. Foto: Reuters

Vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi, ki je potrdil, da je papež "na voljo za nova srečanja" z žrtvami zlorab, meni, da želijo številne žrtve moralno, ne finančno pomoč. Dodal je, da mora Katoliška cerkev v primeru zlorab otrok sodelovati s policijo in pravosodjem, ker je to edini način, da si znova pridobi zaupanje.

Tiskovni predstavnik je za vatikanski radio spregovoril tudi o procesu izbiranja duhovnikov in izobraževanju, ki ju je označil za temelje učinkovitega preprečevanja morebitnih zlorab. "Doseganje zdrave zrelosti osebnosti, tudi na področju spolnosti, je bil vedno težak izziv, danes pa je še večji," je dejal.

V preteklosti se je Benedikt XVI. srečal z žrtvami zlorab na potovanjih v ZDA in Avstralijo, od takrat pa so Cerkev pretresla razkritja o zlorabah v številnih evropskih državah, kot so Nemčija, Irska, Švica, Nizozemska in Avstrija.

Žrtve zahtevajo ostrejši odziv Vatikana
Benedikt XVI. se je prejšnji mesec v pismu irskim katoličanom opravičil zaradi spolnih zlorab duhovnikov, a žrtve so bile razočarane, ker ni zahteval odstopa vodje Cerkve na Irskem, ki naj bi prikrival zlorabe.

"Mislim, da bi moral papež doseči pravico. Znebiti bi se moral vseh duhovnikov, ki so zlorabljali otroke. Svetu bi moral povedati, kdo so bili ti duhovniki in kateri med njimi so še živi," meni žrtev zlorabe duhovnikov, 59-letni Dario Laiti. Italijan, ki trdi, da je ga je kot otroka zlorabil duhovnik, se je pridružil številnim žrtvam zlorab, ki papeža pozivajo, naj spregovori bolj neposredno o tej krizi.