Papeža je pozdravila navdušena množica mladih, med katerimi so bili tudi številni Slovenci. Foto: Reuters
Papeža je pozdravila navdušena množica mladih, med katerimi so bili tudi številni Slovenci. Foto: Reuters

Ker letošnja cvetna nedelja sovpada s svetovnim dnevom mladih, je papeža na Trgu sv. Petra z oljčnimi vejicami pozdravilo veliko mladih, ki jih je Benedikt XVI. v pridigi spomnil, da je "krščansko življenje pot ali romanje s Kristusom pot v smeri, ki jo je On izbral in nam jo kaže".

Pot do bazilike sv. Petra je papež na tokratno cvetno nedeljo prvič do zdaj opravil s t. i. papamobilom. Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je pojasnil, da so se za to odločili v želji po "večji vidnosti" papeža, v ozadju te odločitve pa so verjetno tudi poostreni varnostni ukrepi, potem ko je papeža ob božiču napadla mlada ženska in ga podrla na tla.

Papež molitev posvetil mladim
Na cvetno nedeljo, ko katoliki praznujejo dan prihoda Jezusa Kristusa v Jeruzalem, je Benedikt XVI. eno izmed molitev v baziliki sv. Petra posvetil "mladim in tistim, ki so zadolženi za njihovo izobraževanje in varovanje", spolnih zlorab, ki so močno zamajale ugled Cerkve, pa ni omenjal.

Številnih razkritij spolnih zlorab duhovnikov se je poglavar Rimskokatoliške cerkve posredno dotaknil v svojem nagovoru ob cvetni nedelji. Zatrdil je, da ga "ne bodo zastrašile" obtožbe proti Vatikanu zaradi krize, ki so jih sprožila razkritja o zlorabah in njihovih poskusih prikrivanja.

Jezus Kristus "nas je vodil k pogumu, ki nam ne dovoli, da bi nas zastrašilo žuborenje prevladujočega mnenja". Poznavalci dogajanja v Vatikanu so prepričani, da je treba te besede razumeti v širšem kontekstu trenutnega dogajanja okoli Cerkve in spolnih škandalov.

Vatikan: Papež se bojuje proti zlorabam
Na udaru kritik zaradi prikrivanja spolnih zlorab se je namreč znašel tudi sam papež. Ko je bil še kardinal Joseph Ratzinger, naj bi leta 1980 dovolil očetu Petru Hullermannu, znanemu pedofilu, prejemanje "zdravljenja" v njegovi škofiji v Münchnu. Hullermann je pozneje lahko nadaljeval svoje delo, leta 1986 pa je bil obsojen zaradi zlorabe mladoletnikov.

Vatikan vztraja, da kardinal Ratzinger ni vedel, da se je Hullermann vrnil k svojemu pastoralnemu delu, in poudarja, da je kot papež aktivno sodeloval v boju proti spolnim zlorabam med duhovniki.