Parlamentarne volitve so bile velik preizkus zrelosti za Albanijo, ki se želi po Natu pridružiti še EU-ju. Foto: EPA
Parlamentarne volitve so bile velik preizkus zrelosti za Albanijo, ki se želi po Natu pridružiti še EU-ju. Foto: EPA

Uradni rezultati volitev, ki so jih objavili več kot mesec dni po parlamentarnih volitvah, kažejo, da je 28. junija največ, 46,92 odstotka glasov, namenilo Demokratski stranki in njenim zaveznikom. Stranki bo v 140-članskem parlamentu pripadlo 70 sedežev.

Največja opozicijska stranka socialistov pod vodstvom župana Tirane Edija Rama je dobila 45,34 odstoka glasov oziroma 66 sedežev. Preostale štiri sedeže bodo zasedli člani levosredinske Socialistične stranke za integracijo Ilira Mete.

Kmalu po volitvah je Beriša Meta pozval, naj skupaj z njim oblikuje koalicijo, nekdanji premier pa je njegovo ponudbo sprejel. Na to odločitev so se ostro odzvali socialisti, ki so se pritožili zaradi nepravilnosti in volilne prevare, češ da so rezultati volitev "politično nesprejemljivi".

Berisha je obtožbe opozicije zavrnil, Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki je volitve spremljala, pa je sporočila, da so se dogajale manjše nepravilnosti, da pa so volitve na splošno pomenile korak naprej. Vse dozdajšnje volitve od padca komunističnega režima leta 1991 je namreč zaznamovalo nasilje.