Berlusconi je imel v zadnjem času veliko sodnih težav. Foto: EPA
Berlusconi je imel v zadnjem času veliko sodnih težav. Foto: EPA
Podpornikov kontroverznega premierja je vse manj. Foto: EPA

Berlusconi je tako julija prisegel, da bo zapustil Italijo, ki jo je opisal kot "usrano državo", ob kateri mu je "slabo".

Osupljive izjave italijanskega premierja najdemo v prepisu telefonskega pogovora, ki ga je posnela policija, ki je preiskovala trditve, da Berlusconija izsiljujejo zaradi njegovega spolnega življenja.

V četrtek je policija aretirala Giampaola Tarantinija, osrednjo osebo v škandalu, ki je pred dvema letoma grozil, da bo strmoglavil Berlusconija. Priprli so tudi Tarantinijevo ženo Angelo Devenuto, iščejo pa še tretjo osebo. Trojica je obtožena, da je izsilila vsaj 500.000 evrov kot tudi "druge koristi finančnega pomena". Berlusconi je priznal, da je paru plačal, a je dejal, da je to storil prostovoljno.

Izbruh premierja
Pred dvema letoma je Tarantini, poslovnež iz Barija, dejal, da je pripeljal 30 žensk za zabave v premierjevi rimski palači. Policiji je povedal, da je najmanj šest žensk tam tudi prespalo. Sodeč po nalogu za aretacijo, je tretja oseba (Valter Lavitola, urednik manjšega časnika) vzdrževala neposredni stik z Berlusconijem in prejemala gotovino v mesečnih nakazilih od premierjeve osebne tajnice.
Berlusconi je izbruhnil v telefonskem pogovoru z Lavitolo 13. julija. "Lahko govorijo o meni, da f***m. To je edina stvar, ki jo lahko rečejo o meni. Je to jasno?" je sodeč po prepisih telefonskega pogovora dejal moškemu, ki naj bi ga domnevno izsiljeval. "Lahko nastavijo prisluškovalne naprave, kjer koli želijo. Lahko prisluškujejo mojim telefonskim klicem. J**e se mi. Čez nekaj mesecev grem stran, da se brigam za svoje j***e zadeve, od nekod drugod, zato zapuščam to usrano državo, od katere mi je slabo."

Dolga vrsta škandalov
Berlusconi se je razburil štiri dni po tem, ko mu je sodišče v Milanu zadalo najhujši udarec v njegovi dolgi in izjemno kontroverzni poslovni karieri. Sodišče je razsodilo, da mora podjetje iz njegove skupine plačati 560 milijonov evrov njegovemu najhujšemu tekmecu zaradi podkupovanja sodnika pri zagotovitvi nadzora nad Mondadorijem, največjim založnikom v državi. Za časa pogovora je bila na vrhuncu tudi kriza finančnih trgov, parlament pa si je obupno prizadeval potrditi sveženj ukrepov za rešitev italijanskega primanjkljaja.

Omenjeni spolni škandal je bil le eden izmed številnih, v katere je bil Berlusconi vpleten v zadnjih treh letih. Trenutno mu v Milanu še vedno sodijo zaradi plačevanja spolnih uslug mladoletni prostitutki.
Berlusconi trdi, da je le pomagal pri finančni stiski
Podrobnosti zadnje preiskave so prišle na dan prejšnji mesec v reviji Panorama, ki je sicer v Berlusconijevi lasti. Revija je zapisala, da so tožilci menili, da je bil Tarantini plačan, da bi nehal oporekati premierjevi trditvi, da ni vedel, da so bile nekatere izmed žensk v njegovi vili prostitutke. A po pisanju Panorame je Tarantini v prisluškovanih pogovorih vztrajno zatrjeval, da Berlusconi res ni vedel za plačilo, ki so ga ženske prejemale. Italijanski premier, ki bo ta mesec dopolnil 75 let, ni nikdar skrival svoje plejbojske narave, vedno pa je vztrajal, da ne bo nikdar plačal za seks.

Revija je trdila, da je glavni razlog, da je premier plačeval Tarantiniju, ta, da bi zagotovil, da se pogodi s tožilci ter se izogne sojenju in razkritju "sramotnih telefonskih pogovorov". Berlusconi je za revijo povedal, da je zgolj pomagal družini, ki se je znašla v težkih finančnih težavah in da ni storil ničesar nezakonitega, saj ni zahteval ničesar v zameno za svojo velikodušnost.