Vladajoča Konservativna stranka si kljub nasprotovanju koalicijskih partnerjev prizadeva za razpis referenduma še pred letom 2017. Foto: EPA
Vladajoča Konservativna stranka si kljub nasprotovanju koalicijskih partnerjev prizadeva za razpis referenduma še pred letom 2017. Foto: EPA
Britanci bi odšli iz EU-ja

"Ali menite, da bi morala Velika Britanija ostati članica Evropske unije?" se v osnutku zakona glasi vprašanje, na katerega naj bi državljani konec leta 2017 odgovorili na referendumu.

Po mnenju opazovalcev je dejanje britanskega premierja zelo nenavadno, saj kraljica Elizabeta II. prejšnji teden v tradicionalnem kraljičinem govoru, v katerem prebere vladni program, ni prebrala zakonodajnega predloga o razpisu omenjenega referenduma.

Britanska vladajoča konservativno-liberalnodemokratska koalicija omenjenega zakona torej ni vključila v vladni program, kar pomeni, da je konservativna stranka predlog zakona objavila v imenu stranke in ne vlade.

Osnutek zakona nima zadostne podpore
Britanski zunanji minister William Hague je priznal, da osnutek zakona nima veliko možnosti, da postane zakon, hkrati pa tudi ni računati, da bi ga prevzela vlada, saj koalicijski partnerji konservativcev, proevropski Liberalni demokrati, nasprotujejo zakonu.

"Bo pa lahko potekala razprava o naši politiki v spodnjem domu parlamenta, kar pomeni, da je v spodnjem domu parlamenta mogoče tudi glasovanje," je še dejal Hague.

Cameron se je z objavo osnutka zakona poskusil izogniti grožnji evroskeptikov v lastni stranki, ki so zagrozili, da bodo na za sredo napovedanem glasovanju podprli obsodbo dejstva, da v vladni program ni bil vključen zakon o referendumu.

Cameronov tiskovni predstavnik je dejal, da je zelo zadovoljen, ker bo omogočeno glasovanje, je pa ponovil, da so ministri dobili navodilo, naj se vzdržijo.

Britanski premier se je v zadnjih mesecih znašel pod velikim pritiskom zaradi evropske politike. Tega še krepi vedno večja podpora evroskeptični stranki Ukip, ki se zavzema za izstop Velike Britanije iz EU-ja.

Britanci bi odšli iz EU-ja