Biden pravi, da se je takoj zaljubil v Kosovo. Foto: Reuters
Biden pravi, da se je takoj zaljubil v Kosovo. Foto: Reuters
Joe Biden
Cestni odsek, ki nosi ime po preminulem Bidnovem sinu. Foto: Reuters

"Želim, da podpišete sporazum s Črno goro, ker je pravičen in bo vplival na regijo," je dejal Biden v Prištini in dodal, da se to nanaša tudi na skupnost srbskih občin. "Težke odločitve prinašajo sadove. Vojne rane so še vedno sveže, vendar mora Kosovo naprej k skupni prihodnosti," je dejal na skupni novinarski konferenci s kosovskim predsednikom Hashimom Thacijem.

Kot nujno za napredek Kosova na poti v Evropsko unijo je označil tudi nadaljevanje dialoga med Prištino in Beogradom.

Kmalu dogovor s Črno goro?
Thaci je zagotovil, da bo vprašanje razmejitve s Črno goro hitro rešeno, saj meni, da bo Kosovo "brez te razmejitve in oblikovanja skupnosti občin ostalo osamljeno in izolirano od sveta, zanemarila pa bi ga tudi ZDA in Evropska unija". Meni, da bo razmejitev utrdila državnost Kosova, s čimer bo odprta pot k zagotovitvi evroatlantskih integracij in brezvizumskega režima.

Ocenil pa je, da dialog Beograda in Prištine potrebuje novo dinamiko, da bi čim prej dosegli spravo med narodoma. "Prepričan sem, da je sprava mogoča in da se bo zgodila," je poudaril.

Cesto poimenovali po Bidnovem sinu
Biden se je na Kosovu udeležil tudi promocije dela ceste od Gnjilana do Uroševca, ki nosi ime njegovega umrlega sina Josepha R. "Beauja" Bidna III. Beau je delal kot pravni svetovalec misije Ovse na Kosovu po koncu tamkajšnjega konflikta v letih 1998 in 1999.

Po poročanju srbskega portala B92 je kosovski premier Isa Mustafa poudaril, da del ceste, ki nosi ime po Bidnovem sinu, prečka Bondstil, v katerem Kosovci vidijo zagotovilo zase in Balkan. "V ZDA Kosovo vidi strateškega partnerja, poimenovanje dela ceste po sinu Josepha Bidna pa je treba videti kot zahvalo Kosova ZDA za njihov prispevek k razvoju naše države," je dejal Mustafa.

Slovesnosti so prisostvovali predstavniki kosovske vlade, poslanci ter pomembni gostje, med njimi predstavniki gospodarstva. Med navzočimi pa ni bilo predstavnikov opozicije, ki nasprotujejo sporazumu o demarkaciji in oblikovanju Zveze srbskih občin.

Biden izrazil podporo Kosovu
Biden izrazil podporo Kosovu