Svet
Vojska BiH-a
V Natu menijo, bi BiH vojaške pogoje za nadaljevanje pridruževanja izpolnil, glavna ovira naj bi bila politika. Foto: EPA
Nato
Nato naj bi si želel stabilnosti na Balkanu. Foto: Reuters

Dodaj v

BiH na poti v Nato premaguje vojaške ovire, a ne političnih

Republika srbska nenaklonjena članstvu v Natu
14. november 2017 ob 19:08
Bruselj,Sarajevo - MMC RTV SLO, Reuters

Vodja vojaškega odbora Nata Petr Pavel je dejal, da BiH izpolnjuje vojaške pogoje za naslednji korak v pridruževanju vojaški zvezi, a da ni jasno, ali bo izpolnil tudi politične.

Bosna in Hercegovina sicer želi aktivirati Akcijski načrt za članstvo, formalni korak v okviru pridruževanja Natu, a mora pred tem dokončati registracijo vseh svojih vojaških sredstev v obeh entitetah, torej tako v bošnjaško-hrvaški Federaciji BiH-a kot Republiki srbski.

Kot poroča Reuters, pa bosanski Srbi nasprotujejo, da bi centralna vlada v Sarajevu registrirala vojaška sredstva Republike srbske. Srbska entiteta ni naklonjena članstvu BiH-a v Natu, ki je leta 1995 bombardiral srbske položaje v BiH-u, leta 1999 pa Zvezno republiko Jugoslavijo. V Republiki srbski naj bi tako organizirali referendum o članstvu v tej vojaški zvezi.

Pavel, češki general in vodja Natovega vojaškega odbora, pa je medtem pohvalil napredek BiH-a na vojaški ravni. "Naše priporočilo glede stopnje medoperativnosti in truda, ki ga oborožene sile vlagajo v reforme, bo pozitivno," je dejal. Kot je poudaril, pa bo odločitev, ali naj BiH aktivira Akcijski načrt za članstvo, politična.

Dragan Čović, predsednik trojnega predsedstva BiH-a, sestavljenega iz srbskega, hrvaškega in bošnjaškega člana, sicer bosanski Hrvat, je izrazil optimizem, da bi se lahko zunanji ministri članic Nata odločili, da aktivirajo omenjeni akcijski načrt na srečanju v Bruslju 5. in 6. decembra. Aktivacija tega načrta sicer sama po sebi še ni zagotovilo za članstvo v Natu.

Nato med grožnje Balkanu uvršča Rusijo, prebežnike, terorizem
Nato ima po Pavlovih besedah močan interes za stabilnost Balkana, med grožnjami, ki veljajo za vso Evropo, pa je omenil Rusijo, nezakonite migracije in terorizem.

Predsedstvo BiH-a, centralna vlada v Sarajevu in bošnjaško-hrvaška Federacija BiH-a že dolgo pravijo, da sta članstvi v Natu in EU-ju strateški prioriteti.

Na drugi strani se bosanski Srbi nagibajo bolj k Rusiji, svojo politiko pa prilagajajo politiki Srbije, kjer je Nato predvsem zaradi agresije leta 1999 močno nepriljubljen.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 14.11.2017 ob 19:12
BIH v NATOu.... Jp... Morda tam l. 2085...Je pa problem, da takrat tudi NATOa ne bo več...
mornar1310
# 14.11.2017 ob 19:22
Ta NATO je res agresivna struktura. Če nisi z nami si proti nam. K hudiču z natom in vsem kar pride zraven Srbija je še edina utrdba, katera se ni pridružila tej grozni aliansi. Dostikrat sem rekel in ponavljam, upam da se ta ferdirbani NATO SESUJE kot hišica iz kart. Gremo Trump , na delo.
firtoh
# 14.11.2017 ob 21:01
Oprosti,ne opevam Rusije ampak,če si v EU,ne rabiš biti v Natu.Rusija je pač priročen izgovor.Zdaj težko grozijo s komunizmom,tako kot so včasih
Da obstaja Nato in ,da se kupuje oborožitev morajo stalno biti neki konflikti.Če jih ne bi bilo,bi težko upravičili svoj obstoj.Seveda tudi posredovanje v konfliktih ni samoumevno.V podsaharski Afriki,tega ne bomo doživeli,kljub terorizmu,genocidu,otroških vojskah...Tam,kjer so strateški interesi,tam pa tudi brez soglasja ZN in Varnostnega sveta.
Jaz sem bil proti vstopu v NATO
Ramus
# 14.11.2017 ob 19:48
"Nato ima po Pavlovih besedah močan interes za stabilnost Balkana, med grožnjami, ki veljajo za vso Evropo, pa je omenil Rusijo, nezakonite migracije in terorizem."

Balkan in Rusija? Kako že? Izgleda mi bo vsak čas iz ekrana skočil boljševik,...
hafiks
# 14.11.2017 ob 19:39
Gre za osvajanje teritorija.
Ta Bosna je en mahen zep kjer Nato se nima komande.
Naceloma nepomemben teritorij za NATO, zato tudi tako pocasi poteka ta pridruzitev.
Crno Goro so na hitro sprejeli zaradi bojazni da bo Rusija razsirila svoj vpliv in ze imajo nacrt kako in kje bodo gradili bazo.
el CARTEL
# 14.11.2017 ob 20:10
kolikor je meni znano, je BiH država dveh entitet in treh konstitutivnih narodov (srbi, hrvati, bošnjaki).

in eden od teh konstitutivnih narodov ne želi članstvo, ga torej BiH ne želi. ker ga ne more želeti, če pa je konstitutiven narod proti.
članek pa se začne z:
- Bosna in Hercegovina sicer želi aktivirati Akcijski načrt za članstvo...(ne, če konstitutiven narod ni za potem si bosna to sicer ne želi)

moraš biti ali resno nepoučen o tematiki, o kateri pišeš, ali pa dežurni propagandist, da pišeš iz pozicije NATA - tipa bosna želi to a pač srbi ne lool
srbi so konstitutiven narod, če kaj ne želijo, to potem bosna pač ne želi.
pri pomembnih temah se morajo doseči konsenz med vsemi konstitutivnimi narodi bosne.
---
tako da ne bo nič NATO globalizatorji.

zahod že leta drži to državo skupaj, na aparatih, da se ne razpade... nato pa jo hočejo preriniti v NATO, pa jim ravno politična situcija in specifika bosne to prepreči.
# uživam.
el CARTEL
# 14.11.2017 ob 20:19
Ta Bosna je en mahen zep kjer Nato se nima komande.
Naceloma nepomemben teritorij za NATO, zato tudi tako pocasi poteka ta pridruzitev.


o tej bosni se že vedno govori, kako je nepomembna,
a so jo aneksirali Avstrijci (AO), nato sprejela kraljevina SHS, zahod se že leta bori da ne razpade in da končno stopi na zahodno stran...

očitno je nekaj na tem.

pač težko je izvajati washingtonski konsenz (ekonomsko) ter vojaško obkolitev rusije, ko pa imaš nekje v centru evrope potencialnega ruskega zaveznika.

pa saj to igro smo že videli - "presedlanje" zaveznikov kraljevine srbije (od AO do carske Rusije), širenje ruskega vpliva na balkanu, aneksija bosne, anti AO sentiment v delu prebivalcev bosne, atentat na prestolonaslednika... skoraj vse isto, le kraljevin ni več.
iste sile še vedno isto borijo za vpliv. le idologija drugačni.
in zopet bosna in njihovo ekstremno heterogeno prebivalstvo predstavlja problem. namesto da bi pustili državi da pač normalno razpade, bodo poskušali aneksirati bosno zopet.

what could go wrong :))
Enostavno
# 14.11.2017 ob 20:40
Nato med grožnje Balkanu uvršča Rusijo, prebežnike, terorizem

Rusija ni grožnja.
Prebežniki so posledica NATO terorizma.
svyatoslav
# 14.11.2017 ob 21:54
Kaj predstavlja grožnjo, Rusija ali okoli 50 vahabitskih naselij v muslimanskem delu države, kjer gojijo islamski radikalizem?
Bivši uporabnik
# 14.11.2017 ob 21:09
Mene je od nekdaj zanimalo, kaj za božjo voljo naj bi poenilo vprašanje kje se bolje živi...? in Še bolj smešna je posplošena trditev, da se nekje živi bolje, kot drugje...Predvsem bi bilo zanimivo, kaj to pomeni BOLJE ???
amigo
# 14.11.2017 ob 21:06
EU rabi Rusijo kot partnerja. Ne vem če ste na tekočem o novih Stoltenbergovih norijah. Tako morajo članice NATA preveriti mostove, če bodo vzdržali transport tankov.
firtoh
# 14.11.2017 ob 20:43
Jojoj...Če že imamo hladno vojno,bi bil čas za uradno anti- Nato koalicijo.Včasih je bil to Varšavski pakt.Bivšim republikam,vključno s Slovenijo bi bolj ležala nevtralnost ali nekaj v stilu neuvrščenih.Roko na srce,nimamo denarja,da bi se šli hi-tech vojsko.Sprejeli so nas pač zaradi nemirnega Balkana,ki pa so ga isti scenaristi pomagali razsuti.Šest let so(NATO) mirno gledali klanje na Balkanu,edina tuja vojaška sila je bila misija UN-UNPROFOR.
Nato (Američani) so intervenirali samo v primeru Kosova,brez odobritve UN in Varnostnega sveta.In to samo zato,da so lahko parkirali oporišče sredi pravoslavnih držav,ki se bolj naslanjajo na Rusijo
Enostavno
# 14.11.2017 ob 20:53
Ne pravim, da je tu vse idealno, a v Rusijo bi šel kvečjemu kot turist.

Drugo leto gremo na fuzbal SP v Rusijo...kot turisti in navijači.
Enostavno
# 14.11.2017 ob 20:26
el CARTEL
in eden od teh konstitutivnih narodov ne želi članstvo, ga torej BiH ne želi. ker ga ne more želeti, če pa je konstitutiven narod proti.

Točno.Toda 1991-92 so bili Srbi v BIH tudi proti rušenju Bosne oz.odcepitvi od SFRJ...pa so jih preglasovali in zafrknili.
Zdaj na zahodu zopet iščejo način kako priti v NATO.Zahod bi najraje ukinil Rep.srbsko.Toda zdaj so drugi časi.Ne bodo tako zlahka zafrknili srbov...razen,če se srbska politika proda.
el CARTEL
# 14.11.2017 ob 20:23
Grožnja nezakonite migracije... Lahko smo srečni, ker takrat če bi Avstrija zaprla mejo bi jo naslednja zaprla Srbija. Natova vojska v Grčiji, na Hrvaškem in Sloveniji pa kje je bila?

v estoniji,
borial se proti navideznim rusom lool

no, potem ko so končali z libijo - ker je pravzaprav omogočilo večino teh migrantskih tokov.
ker prebežniki iz afrike (torej večina) prihajajo preko libije.

rahlo je paradoksno,d a se sprašuješ, kje je bil NATO ob migranstki krizi... ja, povzročil jo je lool
Conen
# 14.11.2017 ob 20:04
Grožnja nezakonite migracije... Lahko smo srečni, ker takrat če bi Avstrija zaprla mejo bi jo naslednja zaprla Srbija. Natova vojska v Grčiji, na Hrvaškem in Sloveniji pa kje je bila?
Jon
# 14.11.2017 ob 19:53
Verjetno tam prodajajo iste laži kot v Sloveniji: blue chips, nova tehnologija, delovna mesta, v tujino ne bo treba, ...
Enostavno
# 15.11.2017 ob 00:15
Je kdo prebivalce BiH o tem kaj vprašal?

Ne.Tako kot v Črni gori ne.Pa v Makedoniji,kjer se politika pripravlja na to izdajo.
Enostavno
# 14.11.2017 ob 23:36
Na drugi strani se bosanski Srbi nagibajo bolj k Rusiji, svojo politiko pa prilagajajo politiki Srbije, kjer je Nato predvsem zaradi agresije leta 1999 močno nepriljubljen.

No vidite.In kdo zdaj dela v BIH razdor in težave,ko na silo poriva Bosno v NATO?Zopet Srbi krivi bodo dejali zahodni strokovnjaki in ostali antisrbi.
svyatoslav
# 14.11.2017 ob 21:59
Se moram popraviti. 64 vahabitskih naselij s trdno politično podporo Izetbegovićevega klana in njegove stranke SDA. Verjetno je vse v soglasju z NATO-m.
tone7
# 14.11.2017 ob 21:27
NATO potrebuje novo in novo hrano za topove....... največji zdraharji na svetu
Kekec99
# 15.11.2017 ob 00:12
Je kdo prebivalce BiH o tem kaj vprašal?
izo
# 14.11.2017 ob 22:37
Možno pa je sicer izsiliti referendum na nivoju celotne BiH, kjer zaradi številčnosti bošnjaki in B-Hrvati premagajo Srbe. .. Vse te zgodbe so zgolj in samo za notranepolitično obračunavanje in .... ker upajo, da se bodo na tak način ...nekoč in nekoč LAŽJE DOKOPALI DO EU ČLANSTVA, pa še to enkrat in nekoč ko bo in takrat - bog pomagaj ter uboga EU.
ni od tega, Mogoče Makdonija 2018/2019 nato pa mogoče Srbija 2025+++ če bo to res hotela (mislim EU) drugače bosanski politiki hočejo je zabavati volilno bazo ker imajo vsake dve leti - volitve. briga jih ostalo


še vedno naivno vrjamete, da dejansko kaj folk odloča na področju balkana? to je vojni plen, dejte si že enkrat ta zapomnit. če imajo v planu spravi balken v eu (lai pa vsaj nato, jom bo dovolj za štart), bodo. zaradi takšnih in drugačnih razlogov
Enostavno
# 14.11.2017 ob 21:09
firtoh
Jaz sem bil proti vstopu v NATO

Jaz pa še proti vstopu v EU zraven.No...prišel bo čas,ko ne bomo več v NATO ne v EU...ker se oba počasi sesuvata.
Enostavno
# 15.11.2017 ob 00:18
Če se ne motim je Rep.srbska oz.Dodik nekaj omenil referendum o vstopu v NATO vendar v federaciji niso ravno navdušeni nad narodno voljo.
Enostavno
# 14.11.2017 ob 23:39
Pohvalno...v članku je napisano :" zaradi agresije leta 1999 močno nepriljubljen."No počasi bo le vsa resnica prišla na plan.
izo
# 14.11.2017 ob 22:32
bosna je že ves čas do balkanske vojne peskovnik nata in zveznih sil, tudi orgainizirane švarcarije ipd. upam, da bomo imeli enkrat kakšen proces tudi za to..
Evening News
# 14.11.2017 ob 21:29
el-Kartel

Državni nivo BiH ti je Zakon o obrambi BiH, ki so ga Srbisprejeli kot del obrambne reforme 2005. In ta zakon je ukinil Vojsko Republike Srpske in jim opustil v entiteti le policijo oz MNZ. SNSD je bil podpornik tega še posebej. Dones pa - parodija - je Miloševičev SDS dejansko prozahoden.. dokler bo
Kaj si zares mislim o NATU in BiH sem pa zgoraj opisal.
el CARTEL
# 14.11.2017 ob 21:25
Evening News @ to,d a je razprava državnega nivoja, je že res, a dvomim, da k tej pogajalski mizi pač ne pristopajo tudi bos. srbi. in če je to primer, bi prav rad videl da predstavnik bos. srbov podpiše pristopanje bosne k NATU lol

lahko kar poišče azil v federaciji.

poleg tega pa bodo tudi druge vrste obstrukcije (zgoraj omenjena registracija vojaških sredstev), da bi se proces sabotiral.
govori se tudi o referendumu.
----

ne poznam sicer vseh specifik vezanih na vojsko bih, ampak "državni nivo" v bosni pač ni tako preprosto opredeljen. primer, pred kratkim so bošnjaki predstavniki govorili o priznanju kosova (verjetno državni nivo), pa so srbi rekli da brez njihovega soglasja tega ne bo.

očitno je potrebno še vedno soglasje tudi na državnem nivoju.
no, lahko pa mednarodni predstavnik razpusti vse organizacije in kar sam včlani BiH v NATO.
tako bo najmanj boleče
el CARTEL
# 14.11.2017 ob 21:13
GoodFella @ če si iz vsega povedanega uspel izluščiti le to,da je srbija "utrdba", nisi ravno razumel poante.

vse države so sprejele washingtosnki konsenz, srbija ni izjema (privatiziral, liberaliziraj trg, odstrani državo, globalizacija - odpri meje za naše izdelke), le da je srbija zaenkrat še vedno izven EU. dejansko pa je periferija kapitalizma (kar je tudi bosna, kar je nenavsezadnje tudi slovenija)

malce se že pri srbiji zatekne pri NATU, pri bosni pa sploh. in že to zahodu ni všeč. vojaško očitno ne bodo sodelovali v vojnih eskapadah po svetu. pa še dobri so z rusi - potencialni problem.

poleg tega itak delujejo kot trojanski konj - ob priemrnem trenutku, takoj ko jih življenje v "evropski skupnosti" razočara (kar jih nedvomno bo - let's be honest, še nas je, panismo na nivoju romunije), obstaja velika verjetno da se bodo potiho obračali k rusom.

če bo EU seveda preživela tele separacije, ki jim se dogajajo (ob njihovi podpiri nedemokratičnih sil)
Enostavno
# 14.11.2017 ob 20:44
Predsedstvo BiH-a, centralna vlada v Sarajevu in bošnjaško-hrvaška Federacija BiH-a že dolgo pravijo, da sta članstvi v Natu in EU-ju strateški prioriteti.

Odcepijo se naj od Rep.srbske.Pa naj grejo v NATO in EU.
svetovnipopotnik
# 15.11.2017 ob 08:36
Slovenija ven iz NATA. Tisti Stoltenberg je plačan samo, da vsiljuje nakupe orožja. Raje kot za rakete in 8-kolesnike naj gre denar za gospodarstvo, šolstvo, zdravstvo itd.
Manos de Piedra
# 15.11.2017 ob 02:03
Podpiram naše brate Srbe
Evening News
# 14.11.2017 ob 21:48
El-Kartel -

si sam odgoopril na vsa vprašanja. ampak, bistvo današnjega prispevka je, da je MAP in da so obrambne nepremičnine nekaj, kar so začeli izvajati 2005 in so se Srbi s tem strinjali, ker so zato obdržali policijo, BiH vojsko so pa so organizirali na državnem nivoju, vendar so v osnovi monoetnični bataljoni, nad katerimi imajo - vsak po tri - kontrolo.
No, danes pa Srbi to hočejo vse preklicati nazaj in trdijo da nočejo v več MAP. mogoče jih je nekdo prepričal, kak prijatelj iz vzhoda... pa ne mislim Beograda... je pa to pocni muzika za volitve. Skratka, ni tako kot Srbi prikazujejo, da se jih sili v nekaj ker so se za to strinjali 2005.
el CARTEL
# 14.11.2017 ob 21:35
Evening News @ to vem, ampak vprašanje je, če je res tako preprosto, kot ti trdiš - da se srbi v bistvu nič ne vprašajo in da se jih celo lahko preglasuje pri vstopu v NATO.

resno dvomim.

pa tudi če bi se to zgodilo, hipotetično.
kaka politična nestabilnost bi temu sledila, pomoje ni dobro niti pomisliti.
kot rečem, verjetno v ANTU niso idioti,a pri NATU in njihovih skrivnih namerah se itak nikoli nič ne ve.
el CARTEL
# 14.11.2017 ob 21:32
si pa postavil dobro vprašanje - kdo si želi BiH v NATU?

jah, očitno NATO sam, če ne ne bi toliko naviral.
očitno je,d a je prenevarno države pustiti zunaj (če le niso razvite zahodne demokracije tipa avstrija).

in če je NATO vsaj približno tak ideološki vakum, kot je to EU (ker je), potem tudi vrh NATA dejansko verjame v to, da so sami edina možnost za mir lool

četudi to pomeni - izvesti aneksijo bosne po vzoru Avstro-ogrske lool
ker točno tako bodo to dojeli bos.srbi. da te porinejo nekam kam res nočeš in se še verjetno demorkatično opredeliš (na verjetnem referendumu) da ne greš.

to bo zabavno.
če vrh NATA ne sestavljajo idioti, potem se verjetno ne bodo šli tega.
a potem prepustijo bosno rusiji

zelo zabavno.
#uživam
sv
# 15.11.2017 ob 15:34
Pa kaj jih futrate? A ste jim povedali, da bodo vstopili v NATO istočasno kot bo Turčija v EU?
keka77
# 15.11.2017 ob 08:05
Trojanski Konj..
feminist
# 15.11.2017 ob 08:01
Koliko casa bodo se vztrajal skupaj v BiH vsi trije? mislim, da so razdeljeni dobesedno na vsakem vprasanju.
ce ne gre, pac ne gre; vsak sebi pa je mir - ker takole na silo drzat drzavo skupaj, nevem no, tole se ne bere dobro.
m72
# 15.11.2017 ob 03:21
"Jaz pa še proti vstopu v EU zraven."

Enako.

"No...prišel bo čas,ko ne bomo več v NATO ne v EU...ker se oba počasi sesuvata."

Čim prej tem bolje in z manjšimi posledicami za nas. Švabi so izračunali, da bo efu kaput do l. 2030 in da ji le neka resna reforma lahko podaljša preživetje do 2040. Verjetno se bodo potrudili, da dobro izkoristijo ta čas. Pa jim niti ne bo težko, ker se najdejo modreci, ki tekajo za "francosko-nemškim vlakom" in so pripravljeni na vse, samo da se vkrcajo in zavalijo na dobro plačan stolček.
m72
# 15.11.2017 ob 03:05
"EU rabi Rusijo kot partnerja. Ne vem če ste na tekočem o novih Stoltenbergovih norijah. Tako morajo članice NATA preveriti mostove, če bodo vzdržali transport tankov."

Drži. O slednjem pa sem nekaj napisal, a nočejo objaviti.
xyz72
# 15.11.2017 ob 01:27
Če se ne motim je Rep.srbska oz.Dodik nekaj omenil referendum o vstopu v NATO vendar v federaciji niso ravno navdušeni nad narodno voljo.

MAP(Membership Action Plan) oz program za pristop v NATO je podpisal leta 2009 takratni srbski član predsedstva BIH Nebojša Radmanović, podpredsednik dodikovega SNSDa
mornar1310
# 14.11.2017 ob 23:20
Evening New

Ne vem pa tudi kdo si sploh želi BiH v NATU? Mogoče tisti, ki želi NATO zrušiti - od znotraj

No sedaj si me pa prepričal, BiH da se tale nato končno neutralizira! Evening New DVA PALCA GOR.
mornar1310
# 14.11.2017 ob 23:14
Enostavno
Zahod bi najraje ukinil Rep.srbsko.Toda zdaj so drugi časi.Ne bodo tako zlahka zafrknili srbov...razen,če se srbska politika proda.

Lepo napisano. Menim, da je v tem stavku nekaj resnice. Kaj pravi neki stari srbski pregovor"ko če koga, ako ne svoj svoga". Skozi zgodovino so srbi vedno sami sebe zajebal. oziroma so imeli nekega kvizlinga.
moj komentar
# 14.11.2017 ob 23:00
Balkan je za NATO geostrateško pomemben. Za narode in države pa zahodnim imperatorjem dol visi.
moj komentar
# 14.11.2017 ob 22:59
izo
še vedno naivno vrjamete, da dejansko kaj folk odloča na področju balkana? to je vojni plen, dejte si že enkrat ta zapomnit. če imajo v planu spravi balken v eu (lai pa vsaj nato, jom bo dovolj za štart), bodo. zaradi takšnih in drugačnih razlogov


S tem se zelo strinjam.
ZDA in njeni vazali nikogar ne sprašujejo.
Samo vzamejo.
Cilj je potegniti sanitarno razmejitev med Rusijo in EU, ki bi potekala po mejah baltiških držav, Belorusije in Ukrajine. V kolikor se Rusije ne ukrpti z embargi in drugimi pritiski, se bo ustvarila nova hladna vojna, ki bo ZDA zelo odgovarjala.
Edina težava je še Belorusija, ki je tesneje povezana z Rusijo. Vse ostale države imajo že nastavljene ameriške vazale ali pa so kandidati v pripravi. Narodov se pri tem nič ne sprašuje.
Evening News
# 14.11.2017 ob 22:09
Svyatoslav: Grožnje pa to...

Če si B-Hrvat boš napisal, da je grožnja tvojih 500 vahabistkih naselij, nato Srbija ter nato Rusija. B-Srbi pa so ti partnerji pri razbijanju BiH ker se dejansko želiš tudi ti odcepit in priključit nekoč Hrvaški

Če si B-Srb bo napisal, da je grožnja kar 5000 vahabitskih naselij, nato Hrvaška ter nato NATO in AMERIKA. B-Hrvati pa so ti partnerji pri razbijanju bosne ampak ti že imaš entiteto in si na pol poti do samostojnosti, B-Hrvati pa še ne, zato jim prikrito pomagaš razbijat Bosno, ker delajo tudi za tebe. klinc pa vojne in to. sedaj imamo skupen cilj.

Če si pa Bošnjak, potem je tvojih dejnasko nekaj vahabitskih naselj verska ločnica s tujim financiranjem in vplivom, ampak se je ne bojiš preveč, ker so pod kontrolo več ali manj, so pa posledica anarhije v preteklosti in političnih pogodb s tujino. B-Hrvate sovražiš najbolj ampak si vesel, ker jim Hrvaška podeljuje dvojna državljanstva in se kar pospešeno izseljujejo in jih že kar veselo preglasuješ na nivoju Federacije BiH, na državnem nivoju pa še bolj. Z B.Srbi pa si politično stalno v sporu, ampak jih vseeno vsaj spoštuješ, ker se da z njimi vsake toliko časa kaj zmenit. Itak pa igraš na dolgi rok in že predstavljaš 51% vse populacije BiH in trendi gredo v tvojo smer. Rusija te pa nič ne briga, ker te zanimajo le nasledje volitve.

to so grožnje v BiH po mojem...
Evening News
# 14.11.2017 ob 21:26
Malokdo lahko upravičeno verjame, da bo kdaj BIH izpolnila vse zaveze za polnopravno članstvo v NATO ter to odloččitev sprejela na neki legitimni bazi brez pritožb in tožb.. (za BiH je to praktično nemogoče). Možno pa je sicer izsiliti referendum na nivoju celotne BiH, kjer zaradi številčnosti bošnjaki in B-Hrvati premagajo Srbe. .. Vse te zgodbe so zgolj in samo za notranepolitično obračunavanje in .... ker upajo, da se bodo na tak način ...nekoč in nekoč LAŽJE DOKOPALI DO EU ČLANSTVA, pa še to enkrat in nekoč ko bo in takrat - bog pomagaj ter uboga EU.
ni od tega, Mogoče Makdonija 2018/2019 nato pa mogoče Srbija 2025+++ če bo to res hotela (mislim EU) drugače bosanski politiki hočejo je zabavati volilno bazo ker imajo vsake dve leti - volitve. briga jih ostalo
jolz
# 14.11.2017 ob 21:16
če je turčija v NATu pol je lahko tut bosna?
Evening News
# 14.11.2017 ob 21:09
članek je zavajajoč, sicer ni prvi na RTV.

BiH je res zveza treh konstitutivnih narodov in dveh entitet, kot pravi El-Kartel ampak ni tako enostavno. RS nima danes kompetenc razpravljati in se odločati o MAP (membership action plan - NATO) ker je to zadeva državnega nivoja. To je isto, kot če bi se npr. Zvezna država Kolorado v ZDA odločila, da gre ali ne ZDA v ali iz NATA. To je pristojnost državnega nivoja, za BiH pa to iato velja še za Granično službo, federalno policijo SIPA, obveščevalno službo OSA, monetarno politiko... na entiteski ravni pa ostaja policija oz. MNZ ali kot ga kličejo - MUP, polstvo in še marskikaj, vojska pa ne in ne.

Ker je to tudi stvar dogovora iz 2005, ko so se B-Srbi odpovedali vojski na entiteskem nivoju in v obrambni reformi ter tako na nivoju entit obdržali policijo. Za to so bili še celo najbolj glasni podporniki iz stranke Milorada Dodika - SNSD. PARODIJA. Dodik je bil takrat miljenec zahoda.... In tako počasi pridemo počasi do bistva, zakaj je vsa ta kolobocija za oz.proti NATU in EU in še čem... zato, ker je to nacenejša zabava za narod in dejansko zloraba vsega tega za notranje-etnične in notranje politične zadeve oz, kako se obdrati na oblasti, ko pa ti gospodarstvo in socialno-ekonomske zadeve pešajo, tujci pa vse težje dajajo kredite. najlažje je pokazati na druge etnične skupine in še najlažje pa na zlobni NATO, ki jih je bombardiral 1995 in mati ZRJ 1999. Saj Bošnjaki in B-Hrvati niso niča kaj boljši glede vlečenja BiH vsak na svojo stran ali pa kar v Savdsko Arabijo. Nobenemu pa se ne ljubi v NATO še manj pa v EU, ker bi tako dobili več kontrole na to kar delajo in morali bi celo - delati ne se le kregati.

Ne vem pa tudi kdo si sploh želi BiH v NATU? Mogoče tisti, ki želi NATO zrušiti - od znotraj
Kazalo