Steinbrück je na televizijskem soočanju dejal Merklovi, da nima pravih idej za prihodnost Nemčije. Foto: EPA
Steinbrück je na televizijskem soočanju dejal Merklovi, da nima pravih idej za prihodnost Nemčije. Foto: EPA
Nemčijo čakata napeta volilna tedna

Sporna fotografija kandidata socialnih demokratov (SPD) je bila posneta v sklopu rubrike "Brez besed", v kateri ugledne osebe in politiki na vprašanja ne smejo odgovoriti z besedami, pač pa zgolj z gestami.

"Glede na negativen potek njegove predvolilne kampanje je njegova frustracija razumljiva," so komentirali objavljeno fotografijo na reviji in dodali, da je sicer v Nemčiji za izražene žaljive geste v javnosti zagrožena kazen od 600 do 4.000 evrov. Na reviji so še dodali, da so Steinbrückovi predstavniki za stike za javnostmi zahtevali, da se fotografija ne objavi, a naj bi sam Steinbrück dejal: "Ne, v redu je."

"Upam, da ima država humor"
Steinbrück je že v četrtek, ko je razburjenje izbruhnilo, pojasnjeval, da gre za posebno obliko intervjuja: "Človek odgovore zaigra. In upam, da ima država tudi humor, kako grimase in kretnje prav razumeti glede na specifično vprašanje."

Steinbrück je sicer zadevo poskusil obrniti tako, da bi znova izpostavil slabosti Merklove, ki po njegovem mnenju namesto ukrepanja zgolj čaka. "Ko ona dvigne prst, tega ne stori zato, da bi nakazala smer, pač pa da izmeri, kam piha veter," je dejal. Merklova mu ni ostala dolžna: "Ne ravnam tako, da najprej delujem in potem razmišljam," mu je sporočila.

#stinkefinger
"Takšna kretnja nikakor ni sprejemljiva za kandidata za mesto kanclerja," je komentiral fotografijo minister za gospodarstvo Philipp Roesier in član Svobodne demokratske stranke (FDP), ki je koalicijski partner Merklove Krščanskodemokratske stranke (CDU). Burna razprava se je vnela tudi na Twitterju pod geslom #stinkefinger.

Konservativni časopis Die Welt je kretnjo ironično komentiral, da se je Steinbrück sprijaznil s tem, da bo volitve izgubil, "in želi, da bi si ga zapomnili po številnih spodrsljajih in škandalih".

Zanimivo, prvo televizijsko soočenje med Merklovo in Steinbrückom so nekateri nemški analitiki ocenili v korist kandidata SPD-ja, saj ta v nasprotju z Merklovo ni bil deležen široke medijske pozornosti.

"Ženska, ki jim bo vladala"
Ob povedanem verjetno ni presenetljiva najnovejša naslovnica tednika The Economist, na katerem Angela Merkel stoji na jonskem stebru, obdana s svetlobo 'z neba', pod njo pa se v tla pogrezajo Big Ben, Eifflov stolp, atenski Partenon, poševni stop v Pisi in preboden španski bik. Nad njo pa je naslov Ženska, ki jim bo vladala (One women to rule them all), ki močno spominja na Tolkienovo Bratovščino prstana (The one to rule them all).

Merklova v prednosti
Nemška kanclerka ostaja trdno v vodstvu pred njenim izzivalcem Steinbrückom, pa je pokazala pred kratkim objavljena anketa javne televizije ZDF. Merklovo naj bi podpiralo 59 odstotkov nemških volivcev, Steinbrücka pa 30 odstotkov.

Nemčijo čakata napeta volilna tedna