Sorodniki in čilska javnost že dva meseca čakajo na rešitev 33 rudarjev. Foto: EPA
Sorodniki in čilska javnost že dva meseca čakajo na rešitev 33 rudarjev. Foto: EPA

Vodja reševalne operacije Pedro Buttazzoni je za BBC povedal, da mora njegov vrtalni stroj predelati le še 160 metrov, da doseže ujete rudarje.
Do zdaj je zvrtal že 464 metrov v kamenje. Ob tem je dejal, da pričakuje, da bo njegova ekipa območje, kamor so se zatekli rudarji, dosegla v naslednjih treh do štirih dneh. Razprava zdaj poteka o tem, ali bo reševalni rov treba obložiti s kovino, kot so prvotno načrtovali, kar bi reševanje podaljšalo za nekaj dni.
Predtem je čilski predsednik Sebastian Pinera sporočil, da so reševalci "zelo blizu" temu, da moške spravijo ven, in da upa, da se bo to zgodilo še pred njegovim načrtovanim potovanjem v Evropo 17. oktobra. "Upam, da jih bomo lahko rešili, še preden bom odšel v Evropo, ta trenutek si želim deliti z rudarji," je povedal.

Tudi priprave službe za stike z javnostmi rudarjev
Rudarji so zdaj ujeti pod zemljo že dva meseca, kar je dlje kot katera koli skupina v zgodovini. Sprva so rok za rešitev določili konec novembra, a so ga zdaj dramatično skrajšali, potem ko so trije vrtalniki, s pomočjo katerih rešujejo 33 rudarjev, hitro napredovali.
Ko bodo izvrtali jašek, bodo po njem spustili posebno jekleno kapsulo, ki jo je zasnovala čilska mornarica. Nato se bodo po kapsuli spustili mornariški komandosi, ki bodo preverili položaj in pomagali rudarjem po kapsuli navzgor. Pričakujejo, da bodo za vsakega moškega potrebovali uro, da ga spravijo na površje.
Po besedah zdravnikov so rudarji že začeli posebne priprave, pomagajo pa jim tudi strokovnjaki za stike z javnostmi, da se bodo lažje spoprijemali z vso medijsko pozornostjo, ko bodo na svobodi.
Rudarji so začeli s pomočjo minikapsul, znanih kot "golobice", na površje pošiljati tudi sporočila in osebne predmete. Medtem pa sorodniki ujetih, ki že dva meseca taborijo na prizorišču udora, pripravljajo zabavo, s katero nameravajo proslaviti rešitev svojih najdražjih.