Boko Haram zdaj grozi že Čadu, Nigru in Kamerunu. Foto: EPA
Boko Haram zdaj grozi že Čadu, Nigru in Kamerunu. Foto: EPA

Skrajneži so po trditvah očividcev napadli kraj Bosso blizu meje z Nigerijo, v katerega se je zateklo več tisoč nigerijskih beguncev, ki so pobegnili pred Boko Haramom. Spopadi so izbruhnili v jutranjih urah, a so ga nigrske sile do poldneva odbile. "Red je bil znova vzpostavljen," je zatrdil guverner mesta Diffa, Yacouba Soumana Gaoh. Kot je povedal eden od prebivalcev Bossoja, je bilo okoli mesta slišati streljanje, tako iz težkega kot lahkega orožja.

Nigrska vojska se je s skrajneži iz sosednje Nigerije spopadla skupaj s čadskimi vojaki, ki so v Bossoju nameščeni od ponedeljka. Pripadniki Boko Harama naj bi sicer za kratek čas prevzeli nadzor nad mestom Bosso, nato pa so jih pregnali nazaj čez mejo v Nigerijo.

Kako jih ustaviti?
Nigrski parlament bo v ponedeljek glasoval o predlogu napotitve vojaških enot v sosednjo Nigerijo za boj proti Boko Haramu, s čimer želijo preprečiti krvavi pohod skrajnežev v regiji.

V četrtek je ta skrajna islamistična skupina napadla tudi mesto Fotokol v Kamerunu, njihov krvavi pohod pa je v zadnjih šestih letih zahteval več tisoč žrtev, zaradi njihovih groženj pa je razseljenih več kot milijon ljudi. Njihova trdnjava je območje na severovzhodu Nigerije.