Bolgarijo čaka kup izzivov. Foto: EPA
Bolgarijo čaka kup izzivov. Foto: EPA

Najrevnejša država v Evropski uniji je bila brez trdne vlade od februarja, ko je zaradi protestov zaradi vse slabših življenjskih razmer in razširjene korupcije odstopila desnosredinska vlada Bojka Borisova.

Kljub temu pa bi tudi nova vlada utegnila imeti težave, saj je dobila le manjšinsko podporo. Zanjo so glasovali socialisti, sicer druga najmočnejša politična sila, in turška manjšinska stranka MRF, zato strokovnjaki napovedujejo, da bi se lahko ohranila le kakšno leto. Največja stranka v državi GERB se je za nov mandat morala obrisati pod nosom, ker ni pridobila podpore drugih strank. Predsednik države Rosen Plevneljev je zato za mandatarja imenoval 53-letnega Orešarskega.

Čaka jih kup težkih ukrepov
Orešarski, namestnik finančnega ministra v socialistični vladi Sergeja Staniševa v letih od 2005 do 2009, je ob prevzemu mandata napovedal oblikovanje tehnokratske vlade za uresničevanje protikriznega programa s ciljem oživitve gospodarstva in zmanjšanja revščine. V središču programa so ukrepi za zagotovitev davčne in makroekonomske stabilnosti ter nizek proračunski primanjkljaj. Da bi to uresničil, je imenoval 36-letnega kolega ekonomista in univerzitetnega profesorja Petra Čobanova za finančnega ministra, drugega ekonomista in poslanca socialistov, 37-letnega Dragomirja Stojneva pa za ministra za gospodarstvo in energetiko.

Minister za delo in socialno politiko bo 60-letni Hasan Ademov, poslanec turške manjšinske stranke MRF. Zinaida Zlatanova, ki vodi predstavništvo Evropske komisije v Bolgariji od leta 2008, naj bi prevzela vodenje občutljivega pravosodnega ministrstva, ki je pogosto tarča kritik Bruslja zaradi zaostajanja pri reformah. Kot podpredsednica vlade bo tudi nadzirala porabo sredstev skladov Evropske unije, ki so bila v preteklosti delno zamrznjena zaradi korupcije.

Evropski poslanec, 37-letni Kristian Vigenin, bo vodil zunanje ministrstvo, obrambni minister bo tiskovni predstavnik Socialistične stranke Angel Najdenov.