Protestniki so v nedeljo zasedli ulice v središču bolgarske prestolnice. Foto: EPA
Protestniki so v nedeljo zasedli ulice v središču bolgarske prestolnice. Foto: EPA

Manjša skupina že 19 dni zaseda glavno poslopje univerze v Sofiji, vendar so tako študentom kot profesorjem in upravi do zdaj dovoljevali vstop, čeprav je bilo v preteklih dneh več predavanj odpovedanih.

V ponedeljek so študentje občutno okrepili protestno akcijo, zaradi česar so med drugim odpadli predvideni državni izpiti. Jezni študentje so z verigami in ključavnicami zaprli vhod na univerzo. Na spletnem družbenem omrežju so razglasili, da odslej izvajajo popolno zasedbo univerze.

Na univerzo je dovoljen vstop le še tistim predavateljem, ki podpirajo protest študentov in zahteve po odstopu vlade. Za rektorja univerze Ivana Ilčeva velja izrecna izjema, saj je najprej podpiral proteste, vendar pa nasprotuje zdajšnji zasedbi.

Če so zaposlenim v upravi univerze še prejšnji teden dovolili prihod v službo, pa jim študentje zdaj vstopa v poslopje ne dovolijo več. To velja tudi za novinarje, ki so lahko do nedavnega v živo poročali iz prostorov univerze.

Protesti v podporo študentom
Zahteve protestnikov so poleg odstopa vlade še razpis novih volitev in izkoreninjenje korupcije v politiki. Pri tem jih podpirajo številni učitelji, igralci in drugi intelektualci ter študentje po vsej državi.

Protestnike so v nedeljo glasno podprli tudi na ulicah Sofije, kjer se je zbralo več tisoč ljudi, večinoma študentov in profesorjev. Svoje nasprotovanje vladi so izražali z vzkliki, kot sta "Dol z mafijo" in "Mi ostajamo, vi odidite".

Socialistična vlada premierja Plamena Orešarskega je nastopila maja letos, potem ko je zaradi protestov odstopila prejšnja desno usmerjena vlada. A že vse od nastopa novega kabineta Bolgarijo znova pretresajo protesti. Ljudje politikom očitajo predvsem, da sledijo interesom bogatih oligarhov, delujejo nepregledno in so skorumpirani.