Venezuelci molijo za Chavezovo zdravje. Foto: EPA
Venezuelci molijo za Chavezovo zdravje. Foto: EPA

"Dobili smo najboljše mogoče darilo za letošnji božič, telefonski klic od našega poveljnika predsednika," je dejal venezuelski podpredsednik Ernesto Villegas Maduro, za katerega je Chavez pred odhodom na zdravljenje na Kubo rojakom naročil, naj ga izberejo za njegovega naslednika.

Pred tem je venezuelski minister za informiranje Ernesto Villegas povedal, da Chavez kaže znake izboljšanja, čeprav ni navedel nobenih podrobnosti.

Sam Chavez se ni oglasil že dva tedna, potem ko je prestal že četrto operacijo zaradi raka. Venezuelska vlada je sporočila, da so po operaciji nastali zapleti, vključno z nepričakovano krvavitvijo in s pljučnico.

Zaradi negotovega zdravja Chaveza zdaj tudi njegovi zavezniki že javno govorijo o možnosti, da ga ne bo nazaj za čas prisege za tretji šestletni mandat. Prisega je predvidena za 10. januar.

Za opozicijske voditelje bi bila preložitev prisege jasen znak, da Chavez ni več sposoben voditi, zato pričakujejo razpis novih volitev za izbiro njegovega naslednika.

Opozicija je prepričana, da bi imela proti Maduru več možnost kot proti Chavezu, ki je na oblasti 14 let in je dobil vse volitve. Ustavni spor zaradi vprašanja nasledstva bi sicer lahko povzročil kaotičen prenos oblasti.

Opozicijski voditelj Henrique Capriles, ki je na oktobrskih volitvah izgubil proti Chavezu, je v nedeljskem intervjuju ostro napadel Maduro in ga obtožil, da v času politične negotovosti ne išče političnega dialoga z opozicijo.

Maduro je v času Chavezove odsotnosti postal prvi glasnik oblasti, pri čemer skuša v svojih govorih posnemati gorečnost in odločnost svojega mentorja.