Ostanki pirotehničnihi sredstev, ki jih je FBI našel v študentski sobi Džoharja Carnajeva v New Bedfordu. Foto: EPA
Ostanki pirotehničnihi sredstev, ki jih je FBI našel v študentski sobi Džoharja Carnajeva v New Bedfordu. Foto: EPA

Zato sta pospešila svoje načrte in napad izvedla že na bostonskem maratonu 15. aprila, je ob sklicevanju na neimenovane uradne vire poročala ameriška televizija NBC. Obe bombi sta eksplodirali nedaleč od ciljne črte maratona in zahtevali tri življenja, več kot 250 ljudi je bilo ranjenih. 15. aprila v ameriški zvezni državi Massachusetts sicer praznujejo dan patriota, ko se spominjajo vojne za neodvisnost.

Mediji se niso dokopali do informacije, ali sta Tamerlan in Džohar Carnajev želela na ameriški praznik prekrižati načrte organizatorjem na kakšni določeni proslavi, saj v Bostonu poteka eno največjih praznovanj ob dnevu neodvisnosti.

19-letni Džohar, ki ostaja v eni izmed bostonskih bolnišnic, pa je še dejal, da sta z bratom nekaj časa načrtovala samomorilski napad. Po poročanju New York Timesa pa naj bi mlajši izmed bratov še razkril, da sta z bratom prek svetovnega spleta pogosto poslušala pridige Anvarja Al Avlakija, v ZDA rojenega domnevnega člana Al Kaide, ki je bil ubit v zračnem napadu v Jemnu leta 2011.

Truplo ubitega 26-letnega Tamerlana je medtem njegova družina le prevzela, saj je njegova žena Katherine Russell v sredo privolila, da pogrebno podjetje, ki ga je najel njegov stric Ruslan Carni, ki živi v zvezni državi Maryland, odpelje njegove ostanke.

V sredo so sicer v Massachusettsu aretirali tri 19-letnike, dva sta bila Džoharjeva študentska kolega, eden pa njegov prijatelj. Po napadu na maratonu naj bi skušali prikriti dokaze in ovirati policijsko preiskavo, medtem ko naj pri samem načrtovanju in izvedbi napada ne bi sodelovali. Vsem trem grozijo večletne zaporne kazni.