Brazilska policija pogosto uporablja zelo nasilne ukrepe. Foto: EPA
Brazilska policija pogosto uporablja zelo nasilne ukrepe. Foto: EPA

Brazilski forum o javni varnosti, nevladna organizacija s sedežem v Sao Paulu, ki nadzira nasilje, je sporočila, da so brazilski policisti v zadnjih petih letih po vsej državi umorili 11.090 ljudi, največ smrti pa so našteli v Rio de Janeiru, kjer je bilo samo leta 2013 ubitih 416 ljudi.

Kot je poročal BBC, je nevladna organizacija v svojem poročilu brazilsko policijo obtožila, da "zlorablja smrtonosno silo kot odgovor na kriminal in nasilje", za primerjavo pa so dali ZDA, kjer so policisti približno toliko ljudi ubili v več kot 30 letih.

Bruno Paes Manco, predstavnik centra saopaulske univerze za proučevanje nasilja, je povedal, da brazilska policija ne le zlorablja uporabo sile, ampak osumljence zelo pogosto kar usmrti. "To je praksa, o kateri se ne govori in je zelo redko predmet preiskave," je še povedal Paes Manco.

V Braziliji se umor zgodi vsake deset minut
Forum o javni varnosti je v svojem poročilu zapisal tudi, da je bilo lani v Braziliji ubitih kar 50.806 ljudi, kar je približno en umor na deset minut. Velika večina žrtev je bila temnopoltih, več kot polovica pa jih je bila najstnikov ali v zgodnjih dvajsetih.