To je prva tako obsežna raziskava o nasilju nad otroki po svetu. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
To je prva tako obsežna raziskava o nasilju nad otroki po svetu. Foto: freedigitalphotos.net
Deček
Orožje pogosto pride tudi v otroške roke. Foto: EPA

Sklad Združenih narodov za otroke je v svojem poročilu navedel skrb vzbujajoče podatke - da je bilo v letu 2012 po svetu, predvsem v Latinski Ameriki in na Karibih, ubitih 95.000 otrok in najstnikov in da so otroci v nekaterih delih sveta tako rekoč vsakodnevno izpostavljeni nasilju in ustrahovanju. V poročilu so zbrali podatke iz 190 držav.

"Nasilje nad otroki ne pozna meja, prav tako ne razlikuje glede starosti, vere, etnične pripadnosti in premoženjskega stanja. Najdemo ga tudi na mestih, na katerih naj bi bili otroci varni, kot so domovi, šole in skupnosti. Vse bolj so otroci nasilju izpostavljeni tudi na svetovnem spletu, lahko ga izvajajo tako družinski člani kot učitelji, sosedje in tujci kot drugi otroci," je dejal izvršni direktor Unicefa Anthony Lake.

Partnersko nasilje
Študija je tudi ugotovila, da je kar šest od desetih otrok, starih med dve in 14 let, redno telesno kaznovanih, največkrat jih pretepajo prav skrbniki, kot so starši ali učitelji. Tri izmed petih deklic v starostnem obdobju med 15 in 19 let pa so bile žrtve čustvenega, telesnega ali spolnega nasilja, ki so ga največkrat zagrešili prav njihovi fantje oziroma možje. Partnersko nasilje je najbolj razraščeno v Demokratični republiki Kongo, Ugandi, Tanzaniji in Zimbabveju. A skoraj polovica izmed teh deklet meni, da je možu zaradi določenih vzrokov dovoljeno pretepati svojo ženo.

Ko otroci padejo pod streli
Spolnega nasilja ne doživljajo le dekleta, ampak tudi fantje, čeprav v manjši meri. So pa seveda ogroženi tudi oni. V latinskoameriških državah, kot so Venezuela, Panama, Brazilija in Kolumbija, je namreč najpogostejši vzrok smrti za fante, stare med 10 in 19 let, umor. Nigerija ima najvišjo stopnjo otroških umorov - 13.000 na leto, med zahodnimi državami pa je največ otrok umorjenih v ZDA.

Kljub nekatermi korakom v pravo smer je nasilje nad otroki še vedno pogosto pometeno pod preprogo, primeri pa so premalokrat prijavljeni pristojnim organom. Poleg tega takšna dejanja v nekaterih državah ostajajo celo družbeno sprejemljiva, žrtve pa so pogosto preveč prestrašene za ukrepanje, še opozarja poročilo.