Breivik je v četrtek dejal, da se ne bo pritožil v primeru obsodbe. Foto: EPA
Breivik je v četrtek dejal, da se ne bo pritožil v primeru obsodbe. Foto: EPA

Na sodišču v Oslu se nadaljuje sojenje desničarskemu skrajnežu, ki je julija lani v Oslu najprej sprožil avtomobil bombo in se nato odpravil še na strelski pohod na otok Utoya.

V Oslu je za posledicami bombnega napada umrlo osem ljudi in na Utoyji 69, od tega večinoma mladih, ki so se udeležili tabora podmladka vladajočih norveških laburistov.

Po prihodu policistov na otok se je Breivik predal policistom in najprej zaprosil za obliž, saj je bila očitno njegova prva skrb ureznina na prstu.

"Od mene ne boš dobil obliža. Poglej naokoli - mrtvi in ranjeni ležijo vsepovsod," je na sojenju svoj odziv opisal policijski načelnik Havard Gaasbakk.

Po aretaciji so policisti Breivika odpeljali za zaslišanje in mu slekli njegovo lažno policijsko uniformo, ki jo je uporabil, da je preslepil ljudi, ki so mislili, da je prišel na pomoč žrtvam streljanja.

"Najprej se ni hotel fotografirati, nato pa je spremenil obnašanje, ko so ga slekli do spodnjega perila," je povedal pripadnik posebnih enot, ki na zahtevo sodišča ni bil imenovan. "Zdelo se mi je, da hoče celo pozirati, pozirati kot bodibilder," je še dodal.

Breivik je na otoku moril sistematično. Iskal je ljudi, ki so se skušali skriti pred njim, in jih nato ustrelil v glavo. Adrian Pracon, ki mu je Breivik prizanesel, ker mu je deloval kot desničarski privrženec, je povedal, da je med streljanjem kričal "Vse vas bom ubil" in "Vsi morate umreti".