Pritiski na priseljence v Združenem kraljestvu se stopnjujejo, čeprav vlada zagotavlja, da ne bo dopuščala nestrpnosti. Foto: Reuters
Pritiski na priseljence v Združenem kraljestvu se stopnjujejo, čeprav vlada zagotavlja, da ne bo dopuščala nestrpnosti. Foto: Reuters

"Zgodili so se nešteti dogodki, med drugim so poljski center popisali z rasističnim grafitom, pred mošejo v Birminghamu so potekale rasistične demonstracije, številne muslimane in druge pa so pozivali, naj gredo domov," so sporočili iz britanskega muslimanskega sveta.

"Politična kriza ogroža družbeni mir"
Po navedbah nemške tiskovne agencije DPA je največja muslimanska organizacija, ki pod svojim okriljem združuje 2,7 milijona britanskih muslimanov, na družbenih omrežjih zbrala poročila o več kot 100 primerih rasizma. Vodja organizacije Shuja Shafi je povedal, da je treba ne glede na razlike izraziti solidarnost s tistimi, ki so bili napadeni. "Naša država doživlja politično krizo, za katero se bojim, da ogroža tudi družbeni mir," je še dodal.

Napade na poljsko skupnost in druge priseljence je obsodilo tudi poljsko veleposlaništvo v Londonu. "Zaradi zadnjih ksenofobnih napadov, usmerjenih proti poljski skupnosti in drugim priseljencem v Veliki Britaniji, smo ogorčeni in globoko zaskrbljeni," so sporočili z veleposlaništva.

Številni pozivi, naj priseljenci zapustijo EU
Člani poljske skupnosti v bližini Cambridgea so namreč v poštnih nabiralnikih in na avtomobilih našli letake, na katerih je pisalo "Zapustiti EU - nič več poljske golazni". Poljsko skupnost so k odhodu pozvali tudi z grafitom na poljskem kulturnem centru v Londonu.

Cameron obsodil nestrpnost in zagotovil zaščito Poljakov
Napade na priseljence so poleg poljskega veleposlaništva in muslimanske organizacije obsodili tudi v kabinetu britanskega premierja Davida Camerona, kjer so jasno povedali, da nestrpnosti ne bodo dopuščali. Cameron je sporočil, da je že govoril s poljsko premierko Beato Szydlo in ji zagotovil, da bodo Poljaki v VB zavarovani. "Nestrpnosti, sovražnega govora ali kakršnegakoli nasilja proti manjšinam ne bomo trpeli," je pribil Cameron.