Voditelji BRICS-a so se zbrali v Braziliji. Foto: EPA
Voditelji BRICS-a so se zbrali v Braziliji. Foto: EPA

Šesti vrh Brazilije, Rusije, Indije, Kitajske in Južnoafriške republike poteka pod geslom "vključujoča rast". Brazilska predsednica Dilma Rousseff kolege gosti v obalni Fortalezi na severovzhodu države, v sredo pa bodo pogovori potekali v prestolnici Brasilia.

Razvojna banka bo imela sedež v Šanghaju, financirala pa bo projekte v državah skupine. Vanjo bo vsaka izmed peterice sprva vložila deset milijard dolarjev, celoten vložek pa naj bi nato narasel na sto milijard dolarjev.

Rezervni sklad, ki je mišljen kot zaščitni instrument, naj bi države BRICS-a reševal ob morebitnih finančnih pretresih. Finančni vložek v sklad bo znašal 100 milijard dolarjev, pri čemer naj bi z več kot 40 odstotki levji delež prispevala Kitajska.

Namen sklada je, da bo državam pomagal, da se izognejo kratkoročnim likvidnostnim pritiskom, da bo krepil celostno finančno varnostno mrežo in promoviral sodelovanje držav BRICS-a.

Oba mehanizma sta oblikovana po zgledu Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke, a naj jima po zagotovilih brazilskih diplomatov ne bi predstavljala konkurence, temveč naj bi bila mišljena kot njuno dopolnilo.

Prvi predsednik nove razvojne banke bo iz Indije, predsednik upravnega odbora pa bo iz Brazilije.

Želja po avtonomiji
Sklad in banka predstavljata prav željo po avtonomiji skupine od mednarodnih finančnih institucij. Francoski strokovnjak za mednarodne odnose Bertrand Baide v obeh vidi nekakšno "finančno povračilo držav juga in vzhoda zahodni prevladi".

Vrh skupine BRICS predstavlja tudi vrnitev ruskega predsednika na mednarodna vrhunska srečanja, potem ko so ga zaradi ukrajinske krize izključili iz skupine najrazvitejših držav G8.

Države BRICS-a so z zavračanjem osamitve Rusije po mnenju profesorja mednarodnih odnosov v Sao Paulu Oliverja Stuenkela pokazale, da ne dovolijo nadaljnjega ukazovanja Zahoda, tudi pri najbolj ključnih geostrateških vprašanjih.

Ta bodo prav tako tema vrha v Braziliji, še posebej ob upoštevanju, da sta Rusija in Kitajska stalni članici VS-ja ZN-a s pravico veta. Voditelji bodo tako govorili o Bližnjem vzhodu in Iraku, izognili pa naj se ne bi niti Ukrajini. Tema bodo tudi razmere v Južni Ameriki, saj imajo voditelji držav Bricsa tako kot na lanskem vrhu v Durbanu na programu srečanje z voditelji držav in vlad iz te regije.