Britanski vojaki so se danes še zadnjič postavili na obrambne položaje v Basri. Foto: Reuters
Britanski vojaki so se danes še zadnjič postavili na obrambne položaje v Basri. Foto: Reuters
Britanci zapuščajo Basro

Ceremonija prenosa nadzora je potekala v zadnji britanski bazi v državi, na letališču na obrobju Basre. Britanski poveljnik Graham Binns in guverner Basre Mohamed Mosbah Al Vaeli sta s podpisom dokumentov tudi uradno potrdila prenos nadzora.

"Danes stojimo pred odločilnim trenutkom na poseben dan, na enega najpomembnejših dni v sodobni zgodovini Basre," je povedal Al Vaeli, britanski poveljnik pa je pohvalil iraške sile in povedal, da so popolnoma pripravljene na nalogo, ki je pred njimi. Binns je ob podpisu povedal še, da se je Basra močno okrepila, iraški svetovalec za varnost Movafak Al Rubaie pa je dejal, da je to zgodovinski dan, ki predstavlja pomembno zmago za Irak.

Slovesnosti se je udeležil tudi britanski zunanji minister David Miliband, ki je kot cilj Velike Britanije izpostavil "Irak, ki ga vodijo Iračani za vse druge Iračane".

Bodo iraške sile kos svoji novi nalogi?
Za mir in varnost v Basri bo zdaj skrbelo 30.000 iraških vojakov. Nadzor nad varnostjo v eni od štirih iraških provinc, ki jih je od leta 2003 nadzirala britanska vojska, bo največji preizkus za vlado v Bagdadu, ki bo morala pokazati, da je sposobna zaščititi regijo brez pomoči ZDA ali njenih zaveznikov.

Basra je namreč drugo največje iraško mesto, najpomembnejše pristanišče v državi in tisto, ki izvaža največ nafte. V njej živi več prebivalcev, je bogatejša in ima pomembnejši strateški položaj, kot vseh 18 pokrajin, ki so že pred tem prešle pod nadzor iraške vojske.

Brown počasi, a vztrajno umika svoje vojake
Število britanskih vojakov v Iraku se vztrajno niža, kar je bila tudi obljuba Gordona Browna, ko je na premierskem mestu zamenjal Tonyja Blaira. Ob strmoglavljenju režima Sadama Huseina je bilo v državi okoli 50.000 vojakov, zdaj pa jih je le še 4.500. Prihodnje leto naj bi jih bilo še 2.000 manj.

B. T.

Britanci zapuščajo Basro