Al Megrahiju so avgusta lani zdravniki napovedali le še tri mesece življenja. Foto: EPA
Al Megrahiju so avgusta lani zdravniki napovedali le še tri mesece življenja. Foto: EPA
Tripoli
Al Megrahija so na letališču Tripoli sprejeli z velikim veseljem. Med drugim ga je pred televizijskimi kamerami sprejel tudi sam Gadafi. Foto: EPA

Pred natanko letom dni je škotsko sodišče privolilo v izpustitev Libijca Abdela Baseta Al Mohameda Megrahija. Ta je bil leta 2001 obsojen na dosmrtno ječo zaradi bombnega napada na letalo PanAm 103, ki je leta 1988 eksplodiral nad mestom Lockerbie. Umrlo je 270 ljudi, večina potnikov je bila Američanov.

"Da je bila njegova izpustitev napaka, sta že takrat priznala britanski premier in zunanji minister. Ob letošnji obletnici se zavedamo bolečine, ki jo je Al Megrahijeva izpustitev povzročila sorodnikom žrtev nesreče, tako v Veliki Britaniji kot v ZDA," je ob obletnici izpustitve uradna izjava britanskega zunanjega ministrstva, ki jo je objavil britanski medij BBC.

Megrahija so na njegovo prošnjo izpustili iz t. i. usmiljenja, saj so mu zdravniki odkrili raka, ostalo pa naj bi mu le še nekaj mesecev življenja. Nad odločitvijo škotskega pravosodnega ministra Kennyja MacAskilla so bili takrat zgroženi sorodniki žrtev, ameriški predsednik Barack Obama pa je odločitev označil kot "napako", še piše britanski BBC.

Ameriški senatorji zahtevajo novo preiskavo
Pred obletnico izpustitve Al Megrahija, ki so mu lani avgusta ob prihodu na domače letališču v Tripoliju priredili slavnostni sprejem, so štirje ameriški senatorji zahtevali ponovno preiskavo njegove izpustitve. V pismu, ki so ga naslovili na britanskega premierja Davida Camerona in škotskega premierja Alexa Salmonda so znova obžalovali odločitev škotskega sodišča in zahtevali več informacij o Al Megrahijevem zdravniškem poročilu. Takrat so namreč zdravniki trdili, da mu je preostalo le še dobre tri mesece življenja, toda Al Megrahi še živi. Kot zanimivost, škotsko sodišče je na podlagi usmiljenja od Al Megrahija naprej pomilostilo že 27 zapornikov, toda med njimi je živ le še Libanonec, piše BBC.

Senatorji prav tako želijo izvedeti več o morebitnih pogovorih in dogovorih med britansko naftno družbo BP in britansko vlado. V svetovnih medijih so se namreč pojavile govorice, da naj bi šlo 'v primeru Lockerbie' za skriti dogovor med omenjeno dvojico in Libijo.