Al Megrahija so na libijskem letališču sprejeli kot narodnega heroja. Foto: EPA
Al Megrahija so na libijskem letališču sprejeli kot narodnega heroja. Foto: EPA

Kot poroča Daily Telegraph, je bil le šest tednov po izpustitvi Abdelbaseta Al Mohameda Megrahija, ki je bil obsojen zaradi terorističnega napada na letalu ameriške družbe Pam Am na Škotskem leta 1988, opravljen več milijonov dolarjev vreden naftni posel.

Pričanje Strawa je tako v popolnem nasprotju z izjavami britanskega premierja Gordona Browna, ki vztrajno trdi, da pri izpustitvi Libijca trgovinska izmenjava ni imela nikakršne vloge. Tako je še pred dnevi dejal: "Nobene zarote ni, nobene krinke, nobenega dogovora, nobenega trgovanja z nafto, nobenega pritiska na škotske ministre in nobenih zasebnih interesov."

V intervjuju za časopis pa je Straw potrdil, da so se dogovori o premestitvi Al Megrahija začeli že leta 2007, ključni pa so bili trgovinski interesi med britansko družbo British Petroleum (BP) in Libijo. BP je januarja 2008 z Libijo sklenil pogodbo v višini 619 milijonov evrov. Straw je sprva Libiji obljubil podpis dogovora o medsebojni izmenjavi zapornikov, a le, če Veliki Britaniji Libiji ne bo treba predati na smrt obsojenega Al Megrahija, ker bi to lahko škodilo svetovnemu ugledu BP-ja. Straw je pozneje popustil zahtevam Libije.

Na vprašanje, ali je pri izpustitvi bombaša vlogo igral tudi BP, je Straw odgovoril: "Da, in to zelo veliko vlogo. Za to nima opravičila. Libija je goljufiva država."

Straw še trdi, da Brown pri dogovoru ni sodeloval. "O tem vsekakor nisem govoril s poslanci. Prav tako ne obstaja nikakršen papir, ki bi dokazoval, da je vpleten tudi Brown."

Namigovanja o trgovinskem dogovoru med državama je že na dan Al Megrahijeve izpustitve sprožil sin libijskega voditelja Gadafija Saif Al Islam Gadafi.