Britanska učiteljica bo morala zapustiti Sudan, saj jo bo sodišče po prestani kazni izgnalo iz države. Foto: EPA
Britanska učiteljica bo morala zapustiti Sudan, saj jo bo sodišče po prestani kazni izgnalo iz države. Foto: EPA

Sojenje Gillian Gibbons je trajalo manj kot en dan, sodišče pa je soglasno sprejelo kazen, s katero se je izognila pričakovanim 40 udarcem z bičem, denarni kazni ali letu dni zapora.

Robert Boulos, vodja šole, kjer je delala Gibbonsova, je dejal, da so zelo zadovoljni s sodbo. "Sodba je pravična, lahko bi bilo še huje, saj smo bili priča velikemu političnemu pritisku in pozornosti javnosti," je še povedal Boulos in dodal, da bodo Gibbonsovo v šoli pogrešali.

Medtem je britansko zunanje ministrstvo že izrazilo nezadovoljstvo in ogorčenje nad odločitvijo sodišča in je sporočilo, da bo sudanskega veleposlanika v Veliki Britaniji še ta večer poklicalo na zagovor.

Vsega je bil kriv Mohamed
54-letna Gillian Gibbons je bila obtožena žalitve vere in zaničevanja verskih prepričanj, saj je njen razred pri pouku medvedka poimenoval Mohamed. Kljub temu, da se je večina otrok sama odločila za ime Mohamed, pa so učiteljico sudanske oblasti obtožile, da je užalila islam. Omenjanje preroka Mohameda je namreč za muslimane izredno občutljivo, tudi če gre za nepoznavalce islama.

B. T.