Francoski muslimani so že dalj časa v navzkrižju s precej skrajnimi stališči predsednika Sarkozyja. Foto: Reuters
Francoski muslimani so že dalj časa v navzkrižju s precej skrajnimi stališči predsednika Sarkozyja. Foto: Reuters
Švicarski referendum je bil deležen veliko kritik, tako od švicarske vlade kot tudi od cerkev. Referendum je glede omejitev izpostavil Islam in je kot tak smatran za diskriminatornega in krši Evropsko konvencijo o človekovih pravicah. Po drugi strani pa Švicarje kot vzor zdaj izpostavljajo skrajnodesničarski politiki v Italiji, Avstraiji in Nizozemski. Foto: EPA

Francoski predsednik je dejal, da ga je presenetila vsesplošna kritika izida nedavnega švicarskega referenduma, na katerem je 57 odstotkov glasovalo za prepoved gradnje minaretov v državi, ki jih sicer že ima štiri in je dom 400.000 muslimanom.

Zunanji minister Bernard Kouchner je odločitev Švicarjev sicer naglo obsodil, češ da je zgrožen in ogorčen, in pozval, da se prepoved prekliče. A njegov nadredjeni je očitno na strani Švicarjev - Sarkozy je namreč v časniku Le Monde zagovarjal prepoved in ponovno obudil srdito razpravo o nacionalni identiteti v Franciji: "Namesto, da obsojamo Švicarje, bi morali poskušati razumeti, kaj so hoteli izraziti in kaj toliko ljudi v Evropi čuti, vključno s Francozi."
O družbeni pogodbi
Sarkozy je tako kot prvi evropski voditelj podal podrobno mnenje o odločitvi, ki jo je švicarska vlada kritizirala kot diskriminatorno in najverjetneje nezakonito.
Francoski predsednik je šel še dlje in šest milijonov francoskih muslimanov, največje muslimanske skupnosti v Evropi, pozval k diskretnosti pri njihovih verskih obredih - in pri tem skušal ostati nepristranski: "Kristjani, judje, muslimani, vsi verniki ne glede na pripadnost, se morajo vzdržati razkazovanju in provokaciji ter prakticirati svojo vero v ponižni diskretnosti."
Muslimani pa bi morali najti način vključevanja v Francijo, "ne da bi prihajali navzkriž z družbeno in državljansko pogodbo", medtem ko bi zmerni islam izgubil, če bi muslimani želeli kljubovati francoskemu republikanskemu sistemu vrednot ali krščanski dediščini.

Vzbujanje ksenofobije?
Sarkozy se v švicarsko dilemo vključuje sredi burne razprave glede francoske narodne identitete, ki jo je njegova vlada sprožila prejšnji mesec. Kljub številnim kritikam Sarkozy trdi, da je švicarska odločitev dokazala, da ni nobenega smisla zanikati "poslušanje glasu vesti".
Razprava o narodni identiteti poteka skupaj s predlogom prepovedi burke, kritiki pa trdijo, da se je Sarkozyjeva pobuda izrodila v populistično razpravo o priseljevanju, pri čemer predsednik želi odvzeti glasove skrajni desnici.
Martine Aubry, voditeljica opozicijskih soacialistov, pravi, da skuša Sarkozy vzbuditi ksenofobijo s pozivanjem k javnim razpravam.