Demokrati napovedujejo sprejem resolucije, ki bo nasprotovala Bushevim načrtom. Demokrati se sicer zavzemajo za postopni umik iz Iraka v nekaj mesecih. Foto: Reuters
Demokrati napovedujejo sprejem resolucije, ki bo nasprotovala Bushevim načrtom. Demokrati se sicer zavzemajo za postopni umik iz Iraka v nekaj mesecih. Foto: Reuters
Protiiraški protesti pred Belo hišo
45 odstotkov Američanov, ki so si ogledali Bushev nagovor, pravi, da zaradi predsednikovih besed ne bodo spremenili mnenja o Iraku. Foto: EPA
Kalifornijsko obeležje v spomin na ameriške vojake, padle v Iraku
V Iraku je umrlo že več kot 3.000 ameriških vojakov. Foto: EPA

V rednem tedenskem radijskem nagovoru je Bush izrazil razumevanje za pomisleke demokratskih kongresnikov, a jih je obenem obtožil, da sami nimajo nikakršnega alternativnega načrta za zaustavitev nasilja v Iraku.

Bush je v sredo napovedal, da bo ameriške sile v Iraku okrepilo še 21.500 vojakov, kar naj bi zadostovalo, da bi ustavili upornike. Kongres bo zaprosil tudi za dodatna denarna sredstva, vendar mu demokratska večina napoveduje ostro nasprotovanje.

Zgodovina bo sodila
Bush je v intervjuju za mrežo CBS priznal, da so na razmere v Iraku vplivale tudi napačne odločitve njegove administracije. "Zgodovina bo pokazala, da bi lahko v mnogo primerih opravili bolje kot smo. O tem ni dvoma," je dejal predsednik.

Kljub temu pa je zatrdil, da je bilo strmoglavljenje diktatorja Sadama Huseina upravičeno.

Večina Američanov proti načrtu
Javnomnenjske ankete so pokazale, da naj bi kar dve tretjini Američanov nasprotovali načrtu predsednika Georgea Busha za Irak.

Raziskava, ki jo je objavila medijska hiša CNN, kaže tudi, da skoraj dve tretjini Američanov Bushevega načrta ne sprejema kot resnega načrta, s katerim bodo obvladane razmere v Iraku. Prav toliko Američanov nasprotuje povečanju števila ameriških vojakov v Iraku. Po mnenju 48 odstotkov vprašanih pa se razmere v Iraku zaradi dodatnih ameriških vojakov ne bodo spremenile.

Ameriški obrambni minister Robert Gates in načelnik štaba združenih poveljstev general Peter Pace pa sta v petek trdila, da bo učinkovitost nove strategije odvisna predvsem od Iračanov samih, ki jim je Bush baje povedal, da ameriška podpora ni neskončna.

Proti strategiji tudi demokrati
Bushevemu načrtu težave napovedujejo tudi demokratski kongresniki. Demokrat iz Pennsylvanije John Murtha je napovedal, da bi morali v zakon o financiranju napotitve dodatnih ameriških enot v Iraku dodati pogoj, da je treba takoj zapreti taborišče za osumljene teroriste v Guantanamu na Kubi. Izplačilo denarja bo skušal pogojevati tudi s tem, da se vojakom omogoči več časa za urjenje in počitek med pošiljanjem na bojišče.

Demokratska senatorka Hillary Clinton pa bo šla novo Bushevo strategijo preverit kar v Irak, kjer se bo v spremstvu senatorja iz Indiane Evana Bayha ter republikanskega kongresnika iz New Yorka Johna McHugha sestala z vodilnimi predstavniki iraške vlade in ameriške vojske.

C. R.