Ameriški predsednik je ljudstvo nagovoril iz knjižnice, in ne iz ovalne pisarne kot po navadi. Foto: EPA
Ameriški predsednik je ljudstvo nagovoril iz knjižnice, in ne iz ovalne pisarne kot po navadi. Foto: EPA

Razmere v Iraku so nesprejemljive za ameriško ljudstvo in nesprejemljive zame.

George Bush

V Iraku smo se znašli v luknji, po predsednikovo pa se lahko rešimo le tako, da luknjo izkopljemo še globlje. Ima to kakšen smisel?

Barbara Mikulski, demokratska senatorka
Protestniki pred Belo hišo
Po Bushevem govoru se je pred Belo hišo zbralo na stotine protestnikov, ki so izražali svoje nezadovoljstvo z novo iraško strategijo. Foto: Reuters
Ameriška vojaka v Iraku
Ameriška vojska si že štiri leta dokaj neuspešno prizadeva urediti razmere v Iraku. Foto: Reuters
Posledice eksplozije avtomobila bombe
Američani bodo imeli veliko dela v Iraku, saj je tale prizor del vsakdana v iraški prestolnici. Foto: EPA
Odzivi na Bushevo strategijo
Nova strategija za Irak

Bush je v televizijskem nagovoru ljudstvu predstavil novo strategijo za Irak. Povedal je, da bo v Irak napotil dodatnih 21.500 vojakov, ki bodo pomagali zajeziti nasilje v državi in pripomogli k temu, da se bodo lahko ameriški vojaki vrnili domov. Večina vojakov bo nastanjenih v Bagdadu, 4.000 pa v pokrajini Anbar.

Priznal je, da so bile v Iraku storjene napake, in zanje prevzel odgovornost, povedal pa je tudi, da je bila ena največjih napak ta, da ni v Irak že prej poslal okrepitve. Letos bo v Iraku potrebna še dodatna potrpežljivost na bojišču pa bo zagotovo še več žrtev, tako iraških, kot tudi ameriških, je dejal Bush, ki je posvaril, da bi morebitni poraz v Iraku pomenil katastrofo za ZDA.

Pomoč iraški vladi in vojski
Ameriški predsednik je napovedal tudi, da bo kongres zaprosil za dodatnih 6,8 milijarde dolarjev, od katerih bo velik del namenil za pomoč iraški vladi. "Naši vojaki bodo imeli jasno nalogo. Ta bo pomagati Iračanom zavarovati soseske, zaščititi civilno prebivalstvo in zagotoviti, da bodo iraške sile v Bagdadu lahko vzpostavile red in mir," je povedal Bush. Iraški vladi je naložil tudi večjo odgovornost za prihodnost države in dejal, da si bo prizadeval, da bi Iračani do novembra prevzeli nadzor nad vsemi 18 pokrajinami v državi.

"Treba je zavarovati iraško ozemeljsko celovitost," je še dejal Bush in dodal, da je treba prekiniti tok pomoči, ki jo iraški uporniki prejemajo od Irana in Sirije.

Demokrati zahtevajo pojasnila
Na Bushev govor so se že odzvali demokrati in opozorili, da predsednik ravna svojeglavo, saj ne upošteva opozoril nekdanjih generalov v Iraku in politikov. Obljubili so, da bodo predloge dobro preučili, saj to dolgujejo ameriškim vojakom in ljudstvu. V skupni izjavi so zapisali, da bodo "zahtevali odgovore na vprašanja, ki še niso bila odgovorjena".

Večina republikancev v kongresu je Bushevo strategijo podprla, skeptičen je bil le senator George Voinovich, ki je dejal, da "ni prepričan, da bo povečanje števila vojakov v Iraku končalo sektaško nasilje in ustavilo upornike, ki so glavni krivci za nestabilnost v Iraku".

Ljudje izgubili zaupanje v Bushevo politko do Iraka
Po Bushevem govoru se je pred Belo hišo zbralo na stotine protestnikov. Američani so do nove strategije nezaupljivi in velika večina jih nasprotuje povečanju števila vojakov v Iraku. Zadnje javnomnenjske raziskave so pokazale, da pošiljanje novih vojakov v Irak podpira le 36 odstotkov prebivalstva, proti pa je kar 61 odstotkov Američanov.

ZN pozdravlja pristna prizadevanja
V odzivu na Busheve napovedi je generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun dejal, da njegova organizacija pozdravlja pristna prizadevanja za izboljšanje razmer v Iraku. Dodal je, da se bodo postvetovali z vsemi ključnimi akterji, vključno z iraško vlado, o tem, kako med Iračani zagotoviti čim večjo podporo tovrstnim naporom.

Blair vidi smisel
Britanski premier Tony Blair je Bushevo napoved ocenil kot smiselno in poudaril, da so razmere na jugu države, kjer so razvrščeni britanski vojaki, drugačne kot tiste v Bagdadu, in da upa, da bodo lahko v Basri kmalu zmanjšali, in ne povečali število vojakov. Britanska zunanja ministrica Margaret Beckett pa je povedala, da Velika Britanija ne namerava poslati novih vojakov v Irak.

Na strategijo se je odzval tudi avstralski premier John Howard, sicer eden večjih Bushevih zaveznikov, ki je novo ameriško politiko v Iraku podprl, a je dejal, da Avstralija števila vojakov v državi zagotovo ne bo povečala. Tudi Japonska je strategijo sprejela z odobravanjem in obljubila, da bo nadaljevala svojo podporo v vojni razdejanemu Iraku.

Nemčija nekoliko zdaržana
Predstavnik nemške vlade Karsten Voight pa je izrazil dvom glede novih ukrepov, pri tem pa opozoril, da se je že večkrat izkazalo, da je ameriški predsednik preveč optimističen. Kljub temu je Bushu zaželel veliko uspeha pri reševanju težav v Iraku. Francoski zunanji minister Philippe Douste-Blazy pa je poudaril, da lahko samo politična strategija reši Irak, v katerem se razmere poslabšujejo dan za dnem.

V Iraku mešani občutki
Iraška vlada je Bushevo strategijo pozdravila in obljubila, da bo storila vse, kar je v njeni moči, da bo strategija uspešna. Iraško ljudstvo pa jo je sprejelo z mešanimi občutki, veliko jih je namreč izrazilo dvom, da se bo zaradi povečanja števila vojakov v Iraku nasilje v državi dejansko ustavilo.

Preveč žrtev
Vojna v Iraku, v kateri je bilo ubitih več kot 3.000 ameriških vojakov in več kot 150.000 Iračanov, traja že skoraj štiri leta.

Razmere v Iraku so nesprejemljive za ameriško ljudstvo in nesprejemljive zame.

George Bush

V Iraku smo se znašli v luknji, po predsednikovo pa se lahko rešimo le tako, da luknjo izkopljemo še globlje. Ima to kakšen smisel?

Barbara Mikulski, demokratska senatorka
Odzivi na Bushevo strategijo
Nova strategija za Irak