Britanski kraljevi par na obisku v Nemčiji. Foto: Reuters
Britanski kraljevi par na obisku v Nemčiji. Foto: Reuters

"Vemo, da je razkol v Evropi nevaren in da se moramo pred njim zaščititi tako na zahodu kot vzhodu celine," je 89-letna Elizabeta II. dejala na državniškem banketu v Nemčiji. "To ostaja skupno prizadevanje," je dodala.

V govoru se je sicer osredotočila na zgodovino Evrope in nauke iz druge svetovne vojne, na padec berlinskega zidu in združitev Nemčije. Prav tako pa je branila vlogo Velike Britanije v Evropi. "Združeno kraljestvo je bilo vedno tesno povezano s celino. Tudi ko je bila naša pozornost posvečena drugim delom sveta, so naši ljudje igrali ključno vlogo v Evropi," je povedala kraljica.

Buren odziv medijev
Britanski časniki so se burno odzvali na njene besede. Prav danes naj bi sicer Cameron na vrhu EU-ja govoril z evropskimi voditelji o britanski želji po manj tesnih odnosih z Unijo.

"Kraljica namiguje na željo, da Velika Britanija ostane v EU-ju," se je glasil naslov v Guardianu, ki je v prispevku zapisal, da je bil govor prepleten "s subtilnimi, a tudi manj subtilnimi namigi, da verjame, da Velika Britanija spada v EU".

S tem je kraljica po pisanju časnika najbolj javno do zdaj izrazila željo, da se Velika Britanija izogne referendumu o članstvu. Daily Telegraph pa je zapisal, da bi lahko izjave kraljice nekateri razumeli kot izražanje mnenja v debati okoli EU-ja.

"Kraljica je nepolitična"
A v Buckinghamski palači zavračajo tovrstno razumevanje kraljičinih besed. "Ne gre za EU. Kraljica je nepolitična. Nikoli ne bi izrazila političnega stališča," je povedal neimenovani predstavnik palače.

Kraljica ima večinoma predstavniško vlogo v Veliki Britaniji in redkokdaj izrazi mnenje o aktualnih političnih dogodkih. Na obisku v Nemčiji, kjer je danes obiskala Frankfurt in Pavlovo cerkev, bo še do petka.